30 Kasım 2014 Pazar

KAKAOLU BADEMLİ KURABİYE

KAKAOLU BADEMLİ GÜL KURABİYE

MALZEMELER

200 gr sanayağ
100 gr pudra şekeri
200 gr nişaşta
1 paket vanilya
Aldığı kadar un 
2-3 yemek kaşığı kakao
ve ortalarına koymak için badem (Fındık daha şık duruyor ben badem kullandım )

HAZIRLANIŞI
* Un hariç bütün malzemeleri katalım ve yoğuralım ardından unu yavaş yavaş dökerek kulak memesi yumuşaklığında standart bir kurabiye hamuru elde edelim .

* Hamurdan bir miktar koparıp merdane ile açalım ve çay bardağı ile keselim ve 3 adet yuvarlak hamuru resimdeki gibi üst üste koyup yuvarlayalım ve bıçakla ortadan bölelim ve düz kısmı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştrip ortalarına badem veya fındık koyalım .



* 180 derece ısıda pişirelim AFİYET OLSUN 
üzerine isteğe göre pudra şekeri serpebilirsiniz,

28 Kasım 2014 Cuma

PİRİNÇLİ KABAK YEMEĞİ

PİRİNÇLİ KABAK YEMEĞİ


MALZEMELER
3 orta boy kabak 
1 orta boy kuru soğan 
3-4 yemek kaşığı zeytin yağı 
Yarım çay bardağı pirinç
1 avuç maydanoz
1.5 çay bardğı domates rendesi veya yazın hazırladığınız domates püreli konserve
1.5 çay bardağı sıcak su 
2 dis sarımsak
tuz
HAZIRLANIŞI
* Kabakları soyup, yarım ay şeklinde doğrayın. Küçük küpler halinde doğradığınız soğanı da ekleyin. Yanmaz bir tencerede ya da tavada zeytin yağında, kısık ateşte soğanı ve kabağı kavurmaya başlayın. 7-8 dakika boyunca hafif tuz ekleyerek kavurun. Kabak suyunu salacaktır. Ve sotelenecektir. Kısık ateşte yapmazsanız suyunu salmaz.
*  Sotelenen kabağın üzerine domates rendesi ekleyin. (eğer domates rendeniz veya yazdan hazırladığınız sosunuz  yoksa bir su bardağı içinde erittiğiniz salçayı ekleyebilirsiniz. Ben domatesli hazırladım. İçine pirinci ekleyin. Karıştırın. Eğer domatesli yapıyorsanız su ekleyin. Karıştırın. Kapağını kapatın. Taze soğanları, sarımsağı ve maydanozu doğrayın. Tencereye ekleyin. Pirinçler pişince ocaktan alın. Afiyet olsun. :)

27 Kasım 2014 Perşembe

PRATİK BİSKÜVİLİ PASTA

PRATİK BİSKÜVİLİ PASTA




MALZEMELER
*1.5 Paket petibör bisküvi (ben kazakstan da hamlenin megeo bisküvisini kullandım tr de ülkerin bisküvisiyle yaparsanın bir paket yeterli olacaktır . )
*5 su bardağı süt
*4 yemek kaşığı un 
*1 yemek kaşığı nişaşta
*1 yumurta sarısı
* 6 - 7  yemek kaşığı şeker
* 1 Adet büyük boy muz

*Üzeri İçin
 1 Su  bardağı süt 
1 paket kremşanti

HAZIRLANIŞI
Önce kremamızı hazırlayalım bunun için süt, şeker yumurta, nişaşta , şeker ve unu katıp karıştıralım ocağa alıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirelim .

*Sonra boton kek kalıbımızın içini streç film ile kaplayalım ve tabanına kremamızdan 4 yemek kaşığı kadar dökelim yayalım ve üzerini bisküvi ile döşeyelim onun üzerine krema ve muz dilimleri sonra bisküvi döşüyoruz ve bu böyle 4 kat olavak şekilde devam ediyor krema muz bisküvi şeklinde sonra en son kata keramayı sürüp buzdolabına kaldırıyoruz soğuması için 2 saat beklemesi yeterli olacaktır.

* Sonra dolaptan cıkarıp ters çeviriyoruz pastamzı servis tabağımıza ve streç filmi üzerinden kaldırıyoruz ve önceden hazırladığımız krem şantiyi sürüyoruz ve sıkma torbamzı ile istediğimzi gibi süslüyoruz ben birine lazür çikolata kullandım diğeridene gıda boyası ile gül yapmaya çalıştım çalıştım sadece beceremedim :) 
NOT: BU TARİFİM TEK BİR PASTA İÇİN
AFİYET OLSUN 


26 Kasım 2014 Çarşamba

YAŞ PASTA

YAŞ PASTA



MALZEMELER
6 yumurta
1 su bardağı şeker
9 yemek kaşığı sıcak su 
1 paket kabartma tozu 
1 paker vanilya 
ve Aldığı kadar un normal kek kıvamında akışkan kıvam elde edicez

İç Kreması İçin 
3 su bardağı süt 
4 yemek kaşığı dolusu un 
1 yumurta sarısı 
1 yemek kaşığı tereyağ veya sanayağ 
1 paket vanilya
ve 1 adet muz arası İçin 
Üzeri İçin :
2 paket köpürtülmüş şanti
2 su bardağı süt 
arzu ettiğiniz reçel

HAZIRLANIŞI 
 Önce  yumurtamızı derin bir kaba alıyoruz şekerimizi ilave edip 10 dk kadar çırpıyoruz sıcak suyu ekleyelim bu esnada mikser yardımıyla ardından vanilyamzıı ve elenmş un ve kabartma tozumzu katıp çırpmaya devam ediyoruz un ölçüsü sizden herzamn ki pandispanya kek kıvamında olacak ve bu karışımı yağlı kağıt serili kelepçeli kek kalıbımıza  döküyoruz 180 derece ısıda pişmeye bırakıyoruz .

*Bu sırada iç kremamızı hazırlayalım bütün malzemeleri katıp pişene kadar karıştırıyoruz ve kenara alıyoruz 

* Kekimize kürkan testi yapıp çıkıyoruz ılıdıktan sonra kelepçeden kurtarıyoruz ve 3 dilime ayırıyorz pastamız 3 katlı olacak 

* Krem şantilerimizi hazırlıyoruz soğumuş olan pantispanyanın birini alıp nerde sunum yapcaksak onun üzerine alıyoruz  .Kremamızı üzerne yayıyoruz arzuya göre meyve dizebilirsiniz sonra diğer katı yerleştiriyoruz ardından diğer katı koyuyıruz kremamızı sürüyoruz ve en son katı koyuyoruz ve pastamızı krem şanti ile kaplıyoruz ardından sıkma torba yardımıyla dilediğimzi gibi süslüyoruz

AFİYET OLSUN 

25 Kasım 2014 Salı

ŞANTİLİ BÜLBÜL YUVASI

ŞANTİLİ BÜLBÜL YUVASI



MALZEMELER
1 Paket sanayağ
1 kahve fincanı krem şanti
Yarım çay bardağı süt
1 adet yumurta (beyazını dışı için kullanıcaz)
2 yemek kaşığı kaymak
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya
1 çmdik tuz
aldığı kadar un kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edicez
Şerbeti İçin
4 su bardağı şeker
4.5 su  bardağı su 
2-3 damla limon suyu
Üzeri İçin :
1 paket krem şanti 
1 çay bardağı süt

HAZIRLANIŞI
İlk olarak şeker ve suyumuzu ocağa alalım kaynatalım ocaktan almadan 10 dk önce limon suyumuzu sıkalım ve hazır olan şerbeti ılımaya bırakalım.  
Margarini, yumurtayı sütü  şantiyi, kabartma tozu ve vanilyayı katıp yoğuralım karışıma yavş yavaş un eklerek yoğuralım 

* Hazır olan hamurumuzu 2 eşit parçaya bölelim merdane yardımıyla çalaım 2cm kalınlığında olsa yetrli sonra  çay bardağı ile keselim bu kestiğimz hamurların yarıssınıda kola kapağı ile ortalarından keselim resimdeki olacaklar


* Ardından bu halkalara ayırmış olduğumuz yumurta aklarını sürüp yuvarlakalra yapıştıralım . Tespsiye bu işem bitene kadar açıp kesip yapıştırıp dizelim .

* En son olarak yumurta akını üzerlerinede  sürüp cevizleri yerleştirelim fırında 180 derecede pişirelim . Üzerleri kızarınca çıkaralım  .

*Ilımış olan şerbetimizi üzerlerinden dökelim arzuya göre soğuduktan sonra krem şanti veya kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz 





AFİYET OLSUN 

23 Kasım 2014 Pazar

TART HAMURUYLA MEYVELİ CHESECAKE

TART HAMURUYLA MEYVELİ CEHESECAKE






MALZEMELER
Tart Hamuru İçin 
1 Yumurta
1 Çay pardağı şeker
100 gr margarin 
1 portakal kabuğu rendesi (arzuya göre kullamasanızda olur )
1  paket vanilya
yarım paket kabarma tozu 
ve un 
Kreması İçin
3 yumurta
6 yemek kaşığı şeker 
400 - 500 gr labne peynir (kazakistnda bulunan arkadaslar uy suzbesı tvorog kullandık 400 gr )
bunu yeni ördüm çok üzel deneyebilirniz
75 gr sana yağ 
3 yemek kaşığı kaymak 
yarım paket kabartma tozu 
3 yemek kaşığı irmik 
Üzerinde ki Süsleme İçin 
Ananas 
100 gr sütlü çikolata veya çikolata sosu
ve tabanına hamuru yerleştirdikten sonra kremayı dökmeden önce elma dilimleri ben 2 tane kullandıma ma 4 tane kullanılsa daha iyi olurdu çok yakıştı 
HAZIRLANIŞI
Önce tart hamurumuzu hazırlayalım bunun için yoğurma kabına yumurtamıız alalım şekerle birlikte mikserle çırpalım  3dk kadar .

* Ve yumuşak marganimizide katıp çırplalım portakal kabuğu rendesi ekleyelim. Vanilyamızı katalım ve yarım pakaet kabartm atozunu katıp çırpmaya devam edelim.

* Ve artık yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya başlayalım hamur kıvamıımız ele yapışmmayacak ama çok yumuşak olacak şekilde unu ayarlıyoruz ele yapışmıyorsa yumuşak bir şeklde bırakın fazla un katmayın .

* Hamurumuzu streçe sarıp buzdolabında 1 saat bekletelim bu kısım çok önemli böylelikle fırına koyduğumuz tartımız dinlenirse kenarları aşağıya doğru kaymaz kalıba koyduğumuz gibii çıkar .

* Ve dinlenen hamuru çıkarıp borcamımıza (pasta borcamı küçük boy) yağlı kağıdı güzelce yerleştirelim ve elimizle hamuru kenarlara elimizle açarak yayarak hamuru yerleştirelim 
* Ve fırına koyalım 15 dk kadar 180 derece de pişirelim . 

* Şimdi krema kısmını hazırlayalım bunun için yumurtaları ve şekeri  3dk çırpalım mikserle, yumuşak sanayağını kaymağı, labneyi, kabartma tozunu irmiği katıp çırpalım . Krema kısmı hazır

* Fırından tartı çıkaralıum küp küp doğradığımız elmaalarıserpelim ve içine bu karışımı ilave edip fırına yerleştireliim 180 derecede 30 dk kadar üzeri haff pembeleşene kadar pişirelim 

* Fırından çıkınca ılımaya bırakalım ılıyan pastamıza meyveleri dilimleyp istediğimiz gibi yerleştirelim ve bermari usulü erittiğimiz çikolata ile süsleyip buzdolabına kaldırın 1 gece beklerse lezzet süper oluyor 
not: soğumadan önce asla kalıptan çıkarmaya ya da dilimlemeye kalkmayın dağılır soğumasını bekleyin

AFİYET OLSUN  

ÖZBEK PİLAVI

ÖZBEK PİLAVI 2
3 yıldır bu pilavı yaparım ama bir türlü kazak arkadaşlarımın ki gibi güzel yapamazdım püf noktasını öğrendikten sonra epey lezzetli ve kazak arkadaşların pilav lezzetini yakaladım adı özbek pilavı ama bütün Orta Asya ülkeleri tarafından bilinen yapılan milli yemeklerdendir.


MALZEMELER
  • 400-500 gr kuşbaşı et (dana, kuzu ve koyun eti fark etmez siz hangisini seviyorsanız)
  • 2-3 adet büyük boy havuç
  • 1 adet büyük boy soğaN
  • 2. 5 su bardağı pirinç
  • 1 çaybaradğı sıvı yağ
  • 5 Su bardağı kaynar su
  • 1 su bardağı sıcak et suyu
  • 100 gr badem
  • karabiber
  • kimyon
  • tuz
HAZIRLANIŞI
Öncelikle etimizi düdüklüde etin hizasına kadar su ve tuz koyup yarım saat pişirelim normalde pilav tenceresinde pişmeli suyu çekene kadar ama ben et suyundan faydalanmak için düdüklüde yapıyorum.
Pişen etlerimizi pilav tenceremize alalım ve suyunu çekene kadar hatta tavaya kahverengini verene kadar bekletelim pilava renk ve tat vermesinde önemli ardından yağımızı dökelim ve kavuralım etimizi 3 dk kadar ardından jülyen doğradığımız soğanlarımızı katalım (ben yıllardır havucu soğandan önce atardım havuç geç pişer diye ama soğanın güzelce kavrulup hatta biraz yanması gerekiyor yanmak derken karamelize olması lazım zaten pilav yerken soğan tadı veya kendisi ağzı gelmiyor ) Soğanlarımız iyice kavuralım ardından ucun çubuklar halinde doğradığımız havuçlarımızı katalım bu sırada biraz daha yağ ekleyebilirsiniz yağlı güzel oluyor ve 4 dk kadar kavuralım havuç kızaracak ama tam yumuşamadan 2 su bardağı sıcak suyu döküp baharatlarını katıp ağzını kapatıcaz yaklaşık 10 dk kadar pişecek.
Dibinde biraz su kalabilir olsun havuçlar yumuşamış olacak bu sayede bu sırada üzerine yıkanmış süzülmüş pirinçlerimizi dökeleim ve karıştırmadan üzerine 3 su bardağı sıcak suyu 1 su bardağı et suyunu dökelim tuz ekleyelim ve pişmeye bırakalım pişen pilavımızı altını üstüne etire etire karıştıp ağzını kapatalım ve dinlenmeye bırakalım 5 – 10 dk dinlenmesi yeterli.
Bu sırada bademleri sıcak suda kaynatıp kabuklarını soyalım ve az bir yağda kavuralım ve kek kalıbımıza yerleştirip dinlenen pilavı dökelim bastıralım ve servis tabağımıza ters çevirip dökelim
afiyet olsun

TOP KURABİYE

TOP KURABİYE
MAZLEMELER
250 gr tereyağ veya sanayağ
100 gr pudra şekeri
1 yumurta
1 su bardağı nişaşta
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartmatozu 
un 

HAZIRLANIŞI
* Tereyağını pudra şekerni, yumurtayı ve nişaştayı katıp üzelce yoğuralım ardından kulak memesi yumuşaklığına elen kurabiye haurumuzu ikiye bölelim ve kakaoyu katıp yoğuralıuram ve hem beyaz hamurdan hemde kakaolu hamurdan ceviz büyüklüğünden koparıp yuvarlayalı aynı şekilde minik toplar da yapalı ve beyaz hamura kakaolu kakaolu hamurada beyaz hamuru yapıştıarak yuvarlayalım ve 180 derece ısıda pişirelim  
* Pişmiş halini resimleyeeden bittii :)

AFİYET LSUN 


15 Kasım 2014 Cumartesi

MEYVELİ BİSKİVÜLİ PASTA

MEYVELİ BİSKİVÜLİ  PASTA
Son derece pratik ama bir o kadarda lezzet küpü bir pasta şip şak fırın kullanmadan harika pasta yapabilirsiniz.

MALZEMELER
*1.5 Paket petibör bisküvi (ben kazakstan da hamlenin megeo bisküvisini kullandım tr de ülkerin bisküvisiyle yaparsanın bir paket yeterli olacaktır . )
*5 su bardağı süt
*4 yemek kaşığı un 
*1 yemek kaşığı nişaşta
*1 yumurta sarısı
* 6 - 7  yemek kaşığı şeker
* 1 Adet büyük boy muz

*Üzeri İçin
1 çay bardağı süt 
1 paket kremşanti
ananas


HAZIRLANIŞI

* Önce kremamızı hazırlayalım bunun için süt, şeker yumurta, nişaşta , şeker ve unu katıp karıştıralım ocağa alıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirelim .

*Sonra boton kek kalıbımızın içini streç film ile kaplayalım ve tabanına kremamızdan 4 yemek kaşığı kadar dökelim yayalım ve üzerini bisküvi ile döşeyelim onun üzerine krema ve muz dilimleri sonra bisküvi döşüyoruz ve bu böyle 4 kat olavak şekilde devam ediyor krema muz bisküvi şeklinde sonra en son kata keramayı sürüp buzdolabına kaldırıyoruz soğuması için 2 saat beklemesi yeterli olacaktır.

* Sonra dolaptan cıkarıp ters çeviriyoruz pastamzı servis tabağımıza ve streç filmi üzerinden kaldırıyoruz ve önceden hazırladığımız krem şantiyi sürüyoruz küp küp kestiğimiz ananasları serpelim ve servis edelim .
AFİYET OLSUN 

14 Kasım 2014 Cuma

BEYAZ PEYNİR

BEYAZ PEYNİR
Kızım ek gıdaya başladığından beri her şeyin doğalını sağlıklısını yapmaya çalıştım başta yoğur 

olmak üzere hem çok güzel oluyor hem sağlıklı hemde içinde şüphe olmadan güvenle 

tüketiyoruz.

MALZEMELER
5 lt süt (hazır paket sütleri kullanmayın doğal günlük süt kullanın)
1 tatlı kaşığı peynir mayası
Turşuluk tuz iyotlu tuz olmaz 

HAZIRLANIŞI
* Sütümüzü bir süzek yardımıyla süzerek tenceremize aktaralım ve 30 - 40 derece ısıyla ısıtalım parmağımızı batırdığımızda elimzi yakmıyacak ılıklıkta olmalı. 

* Sonra mayamızı içine dökelim ve güzelce karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım üzerini bir örtü ile örtelim  ve 2 saat kadar mayalanmasını bekleyelim. Ardından açıp bakalım kalıp gibi bir hal olmuş oluyor ve bıcakla küp küp keselim bu kısım çok önemli çünkü daha fazla peynir elde etmemizin bir püf noktası keserken küp şeker boyutunda kesmeye dikkat edin.

* Süzeğimize peynirimiizi aktarıyoruz ve suyunun süzülmesini sağlıyoruz bu süzülen suyu makarna yapımında poaça yapımında kullanabilirsniz. Bir ksımını tencere aktaralım peynir olduktan sonra 3 -4 dakika kaynatıcaz

* 9  saat kadar peynir süzeğinin üstüne ağırlık koyup süzülüp suyunu iyice salmasını bekleyelim .

* Suyunu iyice salan peynirimizi süzekten çıkarmadan ayırdığımız peynir suyunda 3- 4 dakika kaynatalım ve çıkaralım artık .

* Peynirleri dilimleyip tuzlayalım ve saklama kabımıza veya bir kavanoza koyalım ve önceden kaynatıp soğuttuğumuz suyu dökelim afiyetle yiyelim :)

11 Kasım 2014 Salı

KREM ŞANTİLİ POAÇA

KREMŞANTİLİ POAÇA


Böyle yumuşaklığın puf pufluğun son nokrtasıydı diyebilirim harika bir lezzet oldu mutlaka denemeliniz diyorum ...

MALZEMELER
1 Su bardağı kremşanti
1 su bardağı ılık süt
1 çaybardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı dışı için 
1 paket ınstant maya 
ve aldığı kadar un 

HAZIRLANIŞI
* Bütün malzemeleri un hariç katıp karıştıralım elimizle güzelce malzemeleri biribirne katalaım ardından yavaş yavaş unu ekleyip yoğurmaya başlayalım ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim .

* 30 dk mayalanmaya bırakalım güneşli bir ortama koydum üzerine kapak örterek .Mayalanan hamurumuza istediğimiz şekli verip tepsimize dizelim 15 dk tepside mayalayalım  yumurta sarısı üzerine sürüp 180 derece ısıda üzerleri kızarana kadar pişirelim.


9 Kasım 2014 Pazar

İÇLİ ÇİÇEK POAÇA

İÇLİ ÇİÇEK POAÇA
Poaçalar puf puf yumuşacık olursa tadına doyulmuyor bu da aynen öyle yumuşacık oldu. İçine ster nutella ister zeytin ster peynir ister sucuk sosis ne koymak isterseniz koyabilirsinzi seçim sizin .

MALZEMELER
1 Su bardağı ılık süt
1 yumurta sarısı üzerine beyzı hamurun içine
3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı dolusu tuz
1 ça bardağı sıvı yağ 
1 paket ınstant maya
Aldığı kadar un 
içi için 250 gr kadar kaşar ve peyaz peynir kullandım 

HAZIRLANIŞI
* Sütü ,şekeri yumurta beyazını tuzu, yağı ve mayaı katıp karıştıralım elimizle ve yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya başlayalım . Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim ve 45 dk mayalanmaya bırakalım .Bunun için üzerini bir kapkla kapatıp mümkünse güneş alan biyere koyalaım.

* Mayalanan hamurumuzu ceviz büyüklüğünde koparıp elimizle çalıp ve iç harcını koyup kapayalım   yuvarlak kek kalıbımızın için eyerleştirelim bu şekilde kalıp dolana kadar aynı işlemi yapıyoruz üzerlerine yumurta sarısını sürüp 180 derece ısıda fırına sürüyoruz . FİYET OLSUN 

AŞURE 2

AŞURE 2




Bu mübarek muhharrem ayının gelmesiyle yeni bir yenilenme, temizlenme şöyle bir kendine gelip 

arınmak için güzel fırsatlar verilen lütuflarla dolu bir ayın içindeyiz. Hepimiz biliyoruz ki muharrem 

ayında gerçekleşen 10 büyük mucze vardı bunları yeniden bir tekrarlayalım isterseniz.

Muharrem ayının onuncu günü olan "Aşûre günü" de, çok önemli ve bereketli bir gündür. Bugünde 

Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini artırmıştır. Aşûre Günü'nü başta oruç olmak üzere ibadet ü taatle zînetlendirmek gerekir.
1. Hz. Âdem'in (as) tevbesi Aşûre Günü kabul edilmiştir.
2. Hz. Nuh (as) gemisini Cûdi Dağının üzerine Aşûre Günü demirlemiştir.
3. Hz. İbrahim ateşten o gün kurtulmuştur.
4. Hz. Yakub'un (as), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
5. Hz. Yunus (as) balığın karnından Aşûre Günü kurtulmuştur.
6. Hz. Eyyûb (as) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
7. Hz. Yusuf, kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan Aşûre Günü çıkarılmıştır.
8. Allah, Hz. Musa'ya (as) Aşûre Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
9. Hz. Davud'un (as) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
10. Hz. İsa (as) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
İşte  "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlâhî bereket ve feyzin, Rabbanî ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak bu ay, Allah'ın rahmetine mazhariyet adına önemli bir fırsat olduğu için Allah Resûlü tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.
Şunu unutmamalıyız ki anın saattlerin günlerin kıymetini blemeyen ayın kıymetini bilemez Ay'ın kıymetini bilemeyen yılların kıymetini bilemez sadece önemli ay gün gecelerde değil her zaman tevbe istiğfar ve şükür dua ve niyaz içinde olup af dileyip kulluğumuzun hakkını verebilmeliyiz.
Kazakistan da yaşadığımı birçoğunuz biliyorsunuz artık ve burda kazakların kültüründe inaçlarında aşure yapmak dağıtmak yok bilinen bir lezzet değil bu sene komşuma ikram ettiğimde aşure dedim ve anlamadı işte bişeyler söyledim Muharrem ayındayız bu ayda biz aşure yaparız Nuh peygamberden öğrendik  falan :)  ve Nuh peygamberin pudingi diyerek verdim gülümsedi Allah kabul etsin dedi ...Aslında aşure sadece bir tatlı değil içinde bize vermek istediği çok mesa var nasıl ki çinde birden fazla yiyecek var aynen o şekilde bize katan çok anlamlar ihtiva ediyor .... yazılası çok şey var aşure ve muharrem ayına binaen ama burda bırakıp bu lezzeti anlatayım artık bu yıl aşure bir yıl önceki aşure ayına göre farklı yaptım .
MALZEMELER
3 su bardağı yarma
yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
4-5 su bardağı şeker
2.5 su barağı sıcak süt
250 gr kuru izmir üzümü
250 gr kayısı kurusu
incir kurusuda kullanabilirsiniz ben kullanmadım 
Üzeri İçin
Nar, susam ceviz ve siz ne arzu ederseniz kuş üzümü olabilir tarçın olabilir fındık olabilir ...
HAZIRLANIŞI
* Ayrı kaplarda bir gün önceden yarmayı iyice yıkayıp, nohutu ve fasulyeyi su dolu kaplarda bekletiyoruz ertesi gün ayrı kaplarda 1er litre sularda fasulye ve nohutları ayrı tencerelerde kaynatıyoruz yumuşamzlarsa eğer biraz su katıp kaynatın .
* Sıra geldi yarmamıza 4 litre suya yarmamızı koyup kaynamaya bırakıyoruz yarmamız kaynıyor ve suyunu çekiyor tam çekmeden dibinde suyu kalıyor ve yarmamız yumuşamış oluyor o suyu kesnlkle dökmüyoruz kıvamını sağlayan o kalan yarmanın suyu olacak böylelikle nişaşta falan kullanmaya gerek kalmayacak .
*Kayısımısı kullandıysak incirimizi küp küp doğrayıp 10 dk sıcak suda bekletelip aynı şekilde üzümlerimizizde 10 sıcak suda bekletip sularını süzelim.
 Bu esnada  pişmiş olan yarmamıza şekerimizi nohutumuzu, fasulyemizi, yarım saat sıcak suda beklettiğimiz pirincimizi , üzüm ve kayısımızı katıp karıştıralım pirincimiz falanda bir güzel yumuşasın bütün malzemeler birbiriyle özdeşlensin bunun için 5 dk yeterli ve sıcak sütümüzü dökelim süt ile birliktede 15 dk kaynasın ve ocaktan alıp kaselere bölüp istediğiniz gibi süsleyip ikram edebilirsiniz. 
AFİYET OLSUN