14 Kasım 2014 Cuma

BEYAZ PEYNİR

BEYAZ PEYNİR
Kızım ek gıdaya başladığından beri her şeyin doğalını sağlıklısını yapmaya çalıştım başta yoğur 

olmak üzere hem çok güzel oluyor hem sağlıklı hemde içinde şüphe olmadan güvenle 

tüketiyoruz.

MALZEMELER
5 lt süt (hazır paket sütleri kullanmayın doğal günlük süt kullanın)
1 tatlı kaşığı peynir mayası
Turşuluk tuz iyotlu tuz olmaz 

HAZIRLANIŞI
* Sütümüzü bir süzek yardımıyla süzerek tenceremize aktaralım ve 30 - 40 derece ısıyla ısıtalım parmağımızı batırdığımızda elimzi yakmıyacak ılıklıkta olmalı. 

* Sonra mayamızı içine dökelim ve güzelce karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım üzerini bir örtü ile örtelim  ve 2 saat kadar mayalanmasını bekleyelim. Ardından açıp bakalım kalıp gibi bir hal olmuş oluyor ve bıcakla küp küp keselim bu kısım çok önemli çünkü daha fazla peynir elde etmemizin bir püf noktası keserken küp şeker boyutunda kesmeye dikkat edin.

* Süzeğimize peynirimiizi aktarıyoruz ve suyunun süzülmesini sağlıyoruz bu süzülen suyu makarna yapımında poaça yapımında kullanabilirsniz. Bir ksımını tencere aktaralım peynir olduktan sonra 3 -4 dakika kaynatıcaz

* 9  saat kadar peynir süzeğinin üstüne ağırlık koyup süzülüp suyunu iyice salmasını bekleyelim .

* Suyunu iyice salan peynirimizi süzekten çıkarmadan ayırdığımız peynir suyunda 3- 4 dakika kaynatalım ve çıkaralım artık .

* Peynirleri dilimleyip tuzlayalım ve saklama kabımıza veya bir kavanoza koyalım ve önceden kaynatıp soğuttuğumuz suyu dökelim afiyetle yiyelim :)

Hiç yorum yok: