22 Ocak 2015 Perşembe

LİMON RÜYASO

LİMON RÜYASI


Tek kelimeyle harika bir lezzet favorielerim arasına girmeyi başardı.Nihayet vakit bulabildim ve tarifimi sizlerle paylaşmak içim kollarımı sıvadım oturdum pc başına :) Bundan sonrada Orta asyanın meşhur böreklerinden samsayı yayınlıcam onun arkasından balparmak ve rus salatası ve pratik tava böreği ve lahmacun bu ve ler uzar gider ben daha vakit bulup pc başına oturana kadar :)

Videosunu izlemek İcin 
https://www.youtube.com/watch?v=iWprgV7dZQ0    burdan ulaşabilirsiniz 

MALZEMELER
Medovik hamuru İçin
3 yumurta
75 gr mrgarin
3 çorba kaşığı bal
1 su bardağı şeker
1.5 tatlı kaşığı karbonat
ve un ele yapışmayan yumuşak hamur elde edene kadar katıcaz :)
Jöle kısmı İçin:
250 gr yaban mersini reçeli ama  çilek reçeli veya arzu ettiğiniz bir reçeli kullanabilirsiniz
4 gr agar 
1.5 su bardağı su
1 çay kaşığı bal
Limon kreması 1
3 yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1 limon suyu
yarım limon rendesi
200 gr sanayağı
Limon kreması 2
1.5 su bardağı kremşanti |ve 1.5 su bardağı soğuk süt
2 çay kaşığı agar tepeleme olcak dolu dolu
2usu bardağı su 
yarım limon suyu
1 limon rendesi
1tatlı kaşığı bal
 1 numaralı krema ( en sonunda 1 numarali hazirladiğımız kremayı bu 2 numaralı kremaya eklicez)

Evet bu lezzet bombası :) protein deposı pastamzıı anlatıcam bıraz uzun gelebılır zor gelebılır ama korkmadan mutfağa girin ve yapın lütfen havanıza hava katacak benden söylemesi :)

HAZIRLANIŞI
İlk önce pastamızın tabanını ve kenarlarını oluşturacak medovik hamurunu hazırlayalım bunun içim ocağa çaydanlığınıza su doldurun ve kaynasın onun üzerine bir büyük kase koyalım bermari usulü yapıcaz yani bu kasenin içine şekeri balı ve margarini katıcaz ve şeker eriyene kadar bermari usulüne devam edicez şeker tamamen eridiğinde karbonatını katıcaz bu sırada köpürcektir biraz daha devam edip kenara alalım resimdeki gibi bir görüntü elde edeceksiniz.

Bu karısımı yoğurma kabına alalım ve yumurtaları kıralım tek tek karıştıralım ve yavaş yavaş un ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak.

Hamuru ikiye bölelim ve 2 cm kalınlığında açıp yağlı kağıt üzerinde açıp öylece fırın tepsinize yerleştirmenizi öneririm.180 derece ısıda pişirin 5 dk da pişecektir dikkat edin bunları pişirdikten sonra ktema işine koyulucaz.Pişen medoviklerimizi bir kenara alıp üzerlerini bir bezle örtelim kurumasınlar.

jölemiz için bir küçük tencereye suyu ve agarı dökün orta ateşte agarın erimesini sağlayın balını katın ve reçelinide ekledikten sonra 1*2 tasım pisirin ve kek kalıbınızdan tabanından biraz dada küçük bir kaba icine streç film serin dökün resimdeki gibi ve dolaba kaldırın dolapta soğuduğunda kalıb gibi çıkacaktır.

Şimdi 1nci  limon kremamızı yapalım bunun için bir tencere daha oturtun bermarı usulu yapıcaz bunuda resımde kı gıbı olcak bırıncı tencerenın ıcınde sıcak su ve ocağın altı açık üstteki tencerenin içine şeker ve limon kabuğu rendesini resımdeki gibi eimizle bir karıştaralım hafif yoğurur gibi ve tenceremize bu karışımı yumurta ve limon suyunu katalım ve bu kariımı kremagibi koyu kıvam alana kadar karıralım şeker eriyecek yumurtalar çiğliği gidecektir koyulaşan bu karışımı sanayağını eklemeden dolaba kaldırıyuoruz sonra ekleyeceğiz



Kremşantimizi soğuk sütle güzelce mikserle çırpalım ve üzerine bir limon kabuğu rendesi dökelim dolaba kaldıralım şimdilik .Küçük tenceremize 2 bardak su ve 2 çay kaşığı agarı katalım balı ekleyelim ve agarın erimesi için orta ateşte bir kaç taşım pişirip ocaktan alalım bu karışımı hafıf ılıtalım tam soğumasın yoksa katılaşır işimize yaramaz. 

Bu karışım ılıyana kadar biz dolaba kaldırdığımzı 1nci limon kremamızın içine oda sıcaklığınd olan yağımızı katıyoruz mikserle çırpıyoruz.

Şimdi bu karışımı resimdeki gibi kremşantimize ekleyip mikserden geçiriyoruz

Bunuda çırptıktan sonra ılımaya bıraktığımız agarlı karışımı yavaş yavaş kaşık kaşık dökelim ve bir yandanda mikserle çırpalım  tamamını döküp çırptıktan sonra kremamız hazır 
Şimdi kalıbımızı alalım ve pişirdiğimiz medovikleri önce kenarları için uzun şeritler halinde keselim ilk rsimde var medovik resmine bakarsanız ve kenarlarına döşeyelim 

Kenarlarını döiedikten sonra orta kısmı için diğer medoviğimizi yuvarlak kesip ortasına yerleştirelim 

Kenarlarını bıçak yardımıyla kalıbın boyundan biraz engin olcak şekilde kesip düzeltelim .
Ve en hemen daha fazla bekletmeden aslında ben bu işlemi diğer işlemleri yaparken boş bir arada yapsanzı iyi olur krma fazla beklemesin neyse bu hazır olunca kremamızın yarısı kadarını döküyoruz

ve spatula yardımıyla yayılır yayıldıktan sonra hazırlayıp dılaba kaldırdığımız reçelli jölemizi elimizle alıp üstüne koyuyoruz malesef onu sadec videoya çektim resimlememişim ama bu resimde kalıbın yanında görünüyor kalıp şeklinde streçin içinde  bu jöleyide alıp kremaının üzerine koyuyoruz ardından kalan diğer kremamızıda jölenin üzerine döküyoruz ve güzelce düzleştirip dolaba kaldırıyoruz 1 gece dolapta dinlendirdikten sonra istediğiniz gibi servis edip ikram edebilirisiniz ben yaprak bademi tavada kavurup üzerine serperek ikram etmeyi tercih ettim







BU TARİFİ VEREN AKERKE HOCAMA ÇOOOK TEŞEKKÜR EDERİM :)

AFİYET OLSUN 




Hiç yorum yok: