22 Ocak 2015 Perşembe

FISTIKLI ŞAM TATLISI

FISTIKLI ŞAM TATLISI TARİFİ

Bugün sizler için harika pratik bir lezzet buldum sevgili Sahrap Soysal hanımın şerbetli tatlılar buyrun bakalım  http://sahrapsoysal.com/serbetli-tatli-tarifleri




Malzemeler

Kek hamur için :
·       3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
·       ½ su bardağı tozşeker
·       ½ su bardağı irmik
·       ½ su bardağı un
·       ½ su bardağı sıvıyağ
·       ½ su bardağı yoğurt
·       1 paket vanilya
·       1 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
·       2 su bardağı tozşeker
·       2,5 su bardağı su
·       ½ adet limonun suyu
Üzeri için;
·       ½ su bardağı fıstık ya da hindistancevizi
YAPILIŞI
·       Kekin hazırlanması için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılıp üzerine sıvıyağ ve yoğurt eklenir. Karışım bir tel çırpıcı ya da mikser yardımıyla  çırpılırken tozşeker katılır ve çırpmaya 2-3 dakika daha devam edilir.
·       Üzerine un, irmik, vanilya ve kabartma tozu ilave edilip çırpılarak iyice karıştırılır.
·       Bu kek hamuru sıvıyağla iyice yağlanmış 20-25 santim çapındaki borcam ya da  kek kalıbına aktarılır.
·       5 dakika önceden ısıtılıp 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kahverengileşinceye kadar, en az 30-35 dakika pişirilir. Çıkarılıp soğuması için kenarda bekletilir.
·       Şerbetin hazırlanması için; tozşeker ve su küçük bir tencereye koyulup orta ısılı ateşin üzerine oturtulur. Arada sırada karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Ocağın altı kısılıp limon suyu ilave edildikten sonra 5 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır.
·       Sıcak haldeki şurup soğumuş olan tatlının üzerine gezdirilir. Tatlının iyice soğuması beklenip üzerine fıstık tozu ya da hindistancevizi tozu serpiştirilir. Dilimlenerek servise sunulur. Aslında benim önerim ılık haldeki tatlının üzerine ılık şurubun azar azar gezdirilmesi ve çekmesi için 20 dakika kadar beklenmesidir.
Afiyet olsun…

Hiç yorum yok: