9 Kasım 2014 Pazar

AŞURE 2

AŞURE 2




Bu mübarek muhharrem ayının gelmesiyle yeni bir yenilenme, temizlenme şöyle bir kendine gelip 

arınmak için güzel fırsatlar verilen lütuflarla dolu bir ayın içindeyiz. Hepimiz biliyoruz ki muharrem 

ayında gerçekleşen 10 büyük mucze vardı bunları yeniden bir tekrarlayalım isterseniz.

Muharrem ayının onuncu günü olan "Aşûre günü" de, çok önemli ve bereketli bir gündür. Bugünde 

Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini artırmıştır. Aşûre Günü'nü başta oruç olmak üzere ibadet ü taatle zînetlendirmek gerekir.
1. Hz. Âdem'in (as) tevbesi Aşûre Günü kabul edilmiştir.
2. Hz. Nuh (as) gemisini Cûdi Dağının üzerine Aşûre Günü demirlemiştir.
3. Hz. İbrahim ateşten o gün kurtulmuştur.
4. Hz. Yakub'un (as), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
5. Hz. Yunus (as) balığın karnından Aşûre Günü kurtulmuştur.
6. Hz. Eyyûb (as) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
7. Hz. Yusuf, kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan Aşûre Günü çıkarılmıştır.
8. Allah, Hz. Musa'ya (as) Aşûre Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
9. Hz. Davud'un (as) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
10. Hz. İsa (as) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
İşte  "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlâhî bereket ve feyzin, Rabbanî ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak bu ay, Allah'ın rahmetine mazhariyet adına önemli bir fırsat olduğu için Allah Resûlü tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.
Şunu unutmamalıyız ki anın saattlerin günlerin kıymetini blemeyen ayın kıymetini bilemez Ay'ın kıymetini bilemeyen yılların kıymetini bilemez sadece önemli ay gün gecelerde değil her zaman tevbe istiğfar ve şükür dua ve niyaz içinde olup af dileyip kulluğumuzun hakkını verebilmeliyiz.
Kazakistan da yaşadığımı birçoğunuz biliyorsunuz artık ve burda kazakların kültüründe inaçlarında aşure yapmak dağıtmak yok bilinen bir lezzet değil bu sene komşuma ikram ettiğimde aşure dedim ve anlamadı işte bişeyler söyledim Muharrem ayındayız bu ayda biz aşure yaparız Nuh peygamberden öğrendik  falan :)  ve Nuh peygamberin pudingi diyerek verdim gülümsedi Allah kabul etsin dedi ...Aslında aşure sadece bir tatlı değil içinde bize vermek istediği çok mesa var nasıl ki çinde birden fazla yiyecek var aynen o şekilde bize katan çok anlamlar ihtiva ediyor .... yazılası çok şey var aşure ve muharrem ayına binaen ama burda bırakıp bu lezzeti anlatayım artık bu yıl aşure bir yıl önceki aşure ayına göre farklı yaptım .
MALZEMELER
3 su bardağı yarma
yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
4-5 su bardağı şeker
2.5 su barağı sıcak süt
250 gr kuru izmir üzümü
250 gr kayısı kurusu
incir kurusuda kullanabilirsiniz ben kullanmadım 
Üzeri İçin
Nar, susam ceviz ve siz ne arzu ederseniz kuş üzümü olabilir tarçın olabilir fındık olabilir ...
HAZIRLANIŞI
* Ayrı kaplarda bir gün önceden yarmayı iyice yıkayıp, nohutu ve fasulyeyi su dolu kaplarda bekletiyoruz ertesi gün ayrı kaplarda 1er litre sularda fasulye ve nohutları ayrı tencerelerde kaynatıyoruz yumuşamzlarsa eğer biraz su katıp kaynatın .
* Sıra geldi yarmamıza 4 litre suya yarmamızı koyup kaynamaya bırakıyoruz yarmamız kaynıyor ve suyunu çekiyor tam çekmeden dibinde suyu kalıyor ve yarmamız yumuşamış oluyor o suyu kesnlkle dökmüyoruz kıvamını sağlayan o kalan yarmanın suyu olacak böylelikle nişaşta falan kullanmaya gerek kalmayacak .
*Kayısımısı kullandıysak incirimizi küp küp doğrayıp 10 dk sıcak suda bekletelip aynı şekilde üzümlerimizizde 10 sıcak suda bekletip sularını süzelim.
 Bu esnada  pişmiş olan yarmamıza şekerimizi nohutumuzu, fasulyemizi, yarım saat sıcak suda beklettiğimiz pirincimizi , üzüm ve kayısımızı katıp karıştıralım pirincimiz falanda bir güzel yumuşasın bütün malzemeler birbiriyle özdeşlensin bunun için 5 dk yeterli ve sıcak sütümüzü dökelim süt ile birliktede 15 dk kaynasın ve ocaktan alıp kaselere bölüp istediğiniz gibi süsleyip ikram edebilirsiniz. 
AFİYET OLSUN 


Hiç yorum yok: