AŞURE
Aşure denilince üstünde narlar, susamlar, cevizler, fındıkalr fıstıklar geliyor aklımıza kaşığımızı içine daldırdığımızda Rabbimin bizlere sunduğu çeşit çeşit nimetleri görüyoruz evet bu görünen yüzü...
Ve evimizde pişen bu milli tadı komşularımıza dağıtmamız selamlaşmamız ve güzel diyologlar oluşturmamıza vesile olan bir tatlı geliyor aklımıza değilmi ...
Aşure tatlıdır fakat içinde nohutu fasulyesi buğdayı olan bir tatlıdır tuzlu şekerli farklı tatlar bir araya gelmiştir işte AŞURE FARKLI KÜLTÜRLERİN AYNI KASEDE OLABİLMESİDİR ... aşure hakkında konuşulabilecek çok şey var ama sıkmayayım sizi tarifimize geçelim hemen ..
MALZEMELER
1 çaybardağı nohut
1 çay bardağı fasulye
2 su bardağı buığday
kuru üzüm
kuru incir
kuru kayısı
3-4 su bardağı şeker
su
tuz
SÜSLEMEK İÇİN
Tarçın, ceviz, fındık, susam veya hindistan cevizi, badem, nar, arzuya göre istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz
YAPILIŞI
Bir gece önceden yarmayı, nohutu, ve fasulyeyi ayrı kaplarda ıslıyoruz ertesi gün nohutu ve fasulyeyi yaklaşık 1er litre su ile ayrı kaplarda haşlayın daha sonra aşure yapacağımız tenceye yarmamızı haşlamaya alıyoruz yaklaşık 2 lt su ile haşlıyoruz ve yumuşayınca yarmanın geriye kalan suyunu dökmüyoruz çünkü yarmanın o suyu aşurenin kıvamını arttırmada güzel oluyor daha sonra üzerine sıcak su dökelim ve kaynasın 5dk .. Sonra içine nohutu fasulyeyi ve küp küp doğradığımız kuru kayısı, kuru üzüm, kuru inciri, katıyoruz ve daha sonra şekeri bir fiske tuzu katıp kıvamı alana kadar kaynatıyoruz aşuremiz hazır afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder