4 Temmuz 2014 Cuma

BULGUR DOLMASI

BULGUR DOLMASI
Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa "ben oruçluyum!'' desin (ve ona bulaşmasın).hadis-i şerif



Babamın en sevdiği yemektir bulgur dolması annemde özene bezene yapar bu dolmayı kıymalı biraz kuyrukyağlı bol salçalı köy bulguruyla yapılan lezzet patlaması yaşayan bir dolmadır :)

MALZEMELER
* 500 kg yağlı kıyma (içine 100 gr kadar kuyruk yağı katın )
3 sütlü kahve fincanı pilavlık bulgur
2 yemek kaşğı biber ve domates salçası karışık 
1 adet büyük boy kuru soğan 
yarım demet maydanoz
3 Adet domates 
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet yeşil biber
Pulbiber, tuz ve kuru reyhan 
(AYRICA BİBERLERİMİZİN İÇİNE DOLDURMADAN ÖNCE İÇLERİNİ TUZLA BİBERLE SOSLUYORUZ BUNN İÇİNDE BİR KASEYE 2 TATLI KAŞIĞI BİBER 1 TATLI KAŞIĞI TUZU KATIP KARIŞTIRALIM VE BU KARIŞIMI BİBERLERİN İÇLERİNE SÜRELİM )
SOS İÇİN 
1 Yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası ve dolmanın suyu 

HAZIRLANIŞI
* Yoğurma kabımıza bulgurumuzu etimizi alalım biberleri küp küp doğrayıp dökelim soğanalrı küp küp doğrayıp döekelim maydanozu ince ince kıyıp dökelim reyhanını biberiniz tuzunu ekleyelim 
 ve ayrı bir tencere zeytinyağını ve biber salçasını kavuralım ve yemeklik doğradığımız domatesleri dökelim ve pişirelim 
 Ve bu karışımı da bulgurların üzerine döküp karıştıralım güzelce ve içlerini biberli tuzlu karışımı sürdüğümüz dolmalık biberlerin içini bir parmak kadar boşluk bırakarak dolduralım üzerlerine kapaklarını kapatalım ve üzerini geçecek kadar kaynar su döküp ve dolma taşı koyarak  pişirelim.
Domamız piştikten sonra ayrı bir tavada tereyağını eritip biber salçası ile kavuralım üzerine dolamnın suyundan bir miktar koyalım ve bir taşım kaynatıp kenara alalım dolmalarları servis tabağına alınca bu sosu üzerinden gezdirelim 
AFİYET OLSUN 

Hiç yorum yok: