8 Ocak 2014 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE

İÇLİ KÖFTE
Sofraların sultanı Maraş'ın, Antep'ın, Hatay'ın meşhur lezzetlerinden biridir. Sevmeyeninide görmededım daha bu zamana kadar akşam yemek davetlerinde verebileceğiniz güzel bir ana yemek seçeneği buyrun tarife geçelim o zaman değilmi:)


MALZEMELER
750 Gr ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz 
karabıber
kımyon 
ihtiyaca göre su 
1 yumurta 
1.5 su bardağı un 
İÇ MALZEMESİ İÇİN
500gr kıyma
4 adet orta boy kuru soğan 
100 gr tereyağ
bolca pul biber
1 Su bardağı dolusu ceviz içi
tuz
KIZARTMAK İÇİN BOL SIVI YAĞ KULLANIYORUZ
HAZIRLANIŞI
Önceden saatlerce dışını yoğururdum annem yoğurttururdu daha doğrusu ama şimdi bulguru sıcak suyla kısır ıslar gibi ıslayıp öyle yapıyorum 15-20 dk dışı yoğurulup kıvama gelmiş oluyor lezzetinde hiç bir değişiklik yok açımı kolay ve en önemlisi yorulmadan güzel bir ortaya çıkıyor.Öncelikle içimizi hazırlayıp donmaya bırakmak lazım kıymamızı bir güzel suyunu bırakıp çekene kadar kavuralım ardından ince ince kıydığımız soğanları katalım elde doğramanızı tavsiye ederim daha az sulanıyor boylelıkle karıştırmaya devam edelim soğanlar iyice ölmeden tereyağımızıda katalım ve ve güzelce kavuralım pul biber ve tuzumuzuda atalım soğanlarımz tatamen ölünce cevizlerimiz parçalanmış şekilde tabi geniş bir kaba alıp soğumaya bırakalım soğuyunca buzluğa atalım donsun donuk vazıyette içli köftelerimzin içine koyarsak köftelerimz dağılmaz
-Şimdi sıra dış harcımızı hazırlamaya geldi sıcak suyla bütün bulgurlarımzı ıslamıstık sımdı derın yoğurma kabımıza alıp içine salçalarımzı ve baharatlarımızı katıp yoğurmaya devam edelim henüz bulgurlarımız kuru olacağından ara ara su dökerek yoğurmaya devam edelim bulgurlarımız artık yumuşadığında malzemelerimiz güzelce harmanlandığında yumurtamızıda kıralım harmanlayarak karıştıralım ve unumuzuda azar azar ekleyek yoğuralım unun hepsini aynı anda dökmeyin azar azar döküp katı olduysa su dökerek açıp yoğurun ve elinizde bakın şekil almaya başladıalrsa köftemizi yapmaya başlayabiliriz.

-Elimize cevizden büyuük toplar yapıp ortasından oyarak başlıyoruz arada elimizi suya batırıyoruz elimizde yapışıp kalmaması için ve açabileceğimiz en ince şekilde açıyoruz 

-içli köfteyi ne kadar ince açarsanız o kadar güzel olur. 
-
Bu tarıfimle 70-80 kadar içli köfte çıkıyor. hazır olan içli köftelerimizi dolaba kaldıralım ve misafirlerimize yaptıysak eğer çorba servisi yapılırken bır yandan köfteleri kızartıp sıcak sıcak ikram edebilirsiniz. köfteleri bol yağda kızartıyoruz köftelerimizi tava koyduğumuzda yağ köftelerin üstünü geçsin ve tabiki yağ ısındığında kaızartmaya başlıyoruz AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: