14 Kasım 2014 Cuma

BEYAZ PEYNİR

BEYAZ PEYNİR
Kızım ek gıdaya başladığından beri her şeyin doğalını sağlıklısını yapmaya çalıştım başta yoğur 

olmak üzere hem çok güzel oluyor hem sağlıklı hemde içinde şüphe olmadan güvenle 

tüketiyoruz.

MALZEMELER
5 lt süt (hazır paket sütleri kullanmayın doğal günlük süt kullanın)
1 tatlı kaşığı peynir mayası
Turşuluk tuz iyotlu tuz olmaz 

HAZIRLANIŞI
* Sütümüzü bir süzek yardımıyla süzerek tenceremize aktaralım ve 30 - 40 derece ısıyla ısıtalım parmağımızı batırdığımızda elimzi yakmıyacak ılıklıkta olmalı. 

* Sonra mayamızı içine dökelim ve güzelce karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım üzerini bir örtü ile örtelim  ve 2 saat kadar mayalanmasını bekleyelim. Ardından açıp bakalım kalıp gibi bir hal olmuş oluyor ve bıcakla küp küp keselim bu kısım çok önemli çünkü daha fazla peynir elde etmemizin bir püf noktası keserken küp şeker boyutunda kesmeye dikkat edin.

* Süzeğimize peynirimiizi aktarıyoruz ve suyunun süzülmesini sağlıyoruz bu süzülen suyu makarna yapımında poaça yapımında kullanabilirsniz. Bir ksımını tencere aktaralım peynir olduktan sonra 3 -4 dakika kaynatıcaz

* 9  saat kadar peynir süzeğinin üstüne ağırlık koyup süzülüp suyunu iyice salmasını bekleyelim .

* Suyunu iyice salan peynirimizi süzekten çıkarmadan ayırdığımız peynir suyunda 3- 4 dakika kaynatalım ve çıkaralım artık .

* Peynirleri dilimleyip tuzlayalım ve saklama kabımıza veya bir kavanoza koyalım ve önceden kaynatıp soğuttuğumuz suyu dökelim afiyetle yiyelim :)

11 Kasım 2014 Salı

KREM ŞANTİLİ POAÇA

KREMŞANTİLİ POAÇA


Böyle yumuşaklığın puf pufluğun son nokrtasıydı diyebilirim harika bir lezzet oldu mutlaka denemeliniz diyorum ...

MALZEMELER
1 Su bardağı kremşanti
1 su bardağı ılık süt
1 çaybardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı dışı için 
1 paket ınstant maya 
ve aldığı kadar un 

HAZIRLANIŞI
* Bütün malzemeleri un hariç katıp karıştıralım elimizle güzelce malzemeleri biribirne katalaım ardından yavaş yavaş unu ekleyip yoğurmaya başlayalım ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim .

* 30 dk mayalanmaya bırakalım güneşli bir ortama koydum üzerine kapak örterek .Mayalanan hamurumuza istediğimiz şekli verip tepsimize dizelim 15 dk tepside mayalayalım  yumurta sarısı üzerine sürüp 180 derece ısıda üzerleri kızarana kadar pişirelim.


9 Kasım 2014 Pazar

İÇLİ ÇİÇEK POAÇA

İÇLİ ÇİÇEK POAÇA
Poaçalar puf puf yumuşacık olursa tadına doyulmuyor bu da aynen öyle yumuşacık oldu. İçine ster nutella ister zeytin ster peynir ister sucuk sosis ne koymak isterseniz koyabilirsinzi seçim sizin .

MALZEMELER
1 Su bardağı ılık süt
1 yumurta sarısı üzerine beyzı hamurun içine
3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı dolusu tuz
1 ça bardağı sıvı yağ 
1 paket ınstant maya
Aldığı kadar un 
içi için 250 gr kadar kaşar ve peyaz peynir kullandım 

HAZIRLANIŞI
* Sütü ,şekeri yumurta beyazını tuzu, yağı ve mayaı katıp karıştıralım elimizle ve yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya başlayalım . Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim ve 45 dk mayalanmaya bırakalım .Bunun için üzerini bir kapkla kapatıp mümkünse güneş alan biyere koyalaım.

* Mayalanan hamurumuzu ceviz büyüklüğünde koparıp elimizle çalıp ve iç harcını koyup kapayalım   yuvarlak kek kalıbımızın için eyerleştirelim bu şekilde kalıp dolana kadar aynı işlemi yapıyoruz üzerlerine yumurta sarısını sürüp 180 derece ısıda fırına sürüyoruz . FİYET OLSUN 

AŞURE 2

AŞURE 2




Bu mübarek muhharrem ayının gelmesiyle yeni bir yenilenme, temizlenme şöyle bir kendine gelip 

arınmak için güzel fırsatlar verilen lütuflarla dolu bir ayın içindeyiz. Hepimiz biliyoruz ki muharrem 

ayında gerçekleşen 10 büyük mucze vardı bunları yeniden bir tekrarlayalım isterseniz.

Muharrem ayının onuncu günü olan "Aşûre günü" de, çok önemli ve bereketli bir gündür. Bugünde 

Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini artırmıştır. Aşûre Günü'nü başta oruç olmak üzere ibadet ü taatle zînetlendirmek gerekir.
1. Hz. Âdem'in (as) tevbesi Aşûre Günü kabul edilmiştir.
2. Hz. Nuh (as) gemisini Cûdi Dağının üzerine Aşûre Günü demirlemiştir.
3. Hz. İbrahim ateşten o gün kurtulmuştur.
4. Hz. Yakub'un (as), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
5. Hz. Yunus (as) balığın karnından Aşûre Günü kurtulmuştur.
6. Hz. Eyyûb (as) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
7. Hz. Yusuf, kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan Aşûre Günü çıkarılmıştır.
8. Allah, Hz. Musa'ya (as) Aşûre Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
9. Hz. Davud'un (as) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
10. Hz. İsa (as) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
İşte  "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlâhî bereket ve feyzin, Rabbanî ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak bu ay, Allah'ın rahmetine mazhariyet adına önemli bir fırsat olduğu için Allah Resûlü tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.
Şunu unutmamalıyız ki anın saattlerin günlerin kıymetini blemeyen ayın kıymetini bilemez Ay'ın kıymetini bilemeyen yılların kıymetini bilemez sadece önemli ay gün gecelerde değil her zaman tevbe istiğfar ve şükür dua ve niyaz içinde olup af dileyip kulluğumuzun hakkını verebilmeliyiz.
Kazakistan da yaşadığımı birçoğunuz biliyorsunuz artık ve burda kazakların kültüründe inaçlarında aşure yapmak dağıtmak yok bilinen bir lezzet değil bu sene komşuma ikram ettiğimde aşure dedim ve anlamadı işte bişeyler söyledim Muharrem ayındayız bu ayda biz aşure yaparız Nuh peygamberden öğrendik  falan :)  ve Nuh peygamberin pudingi diyerek verdim gülümsedi Allah kabul etsin dedi ...Aslında aşure sadece bir tatlı değil içinde bize vermek istediği çok mesa var nasıl ki çinde birden fazla yiyecek var aynen o şekilde bize katan çok anlamlar ihtiva ediyor .... yazılası çok şey var aşure ve muharrem ayına binaen ama burda bırakıp bu lezzeti anlatayım artık bu yıl aşure bir yıl önceki aşure ayına göre farklı yaptım .
MALZEMELER
3 su bardağı yarma
yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
4-5 su bardağı şeker
2.5 su barağı sıcak süt
250 gr kuru izmir üzümü
250 gr kayısı kurusu
incir kurusuda kullanabilirsiniz ben kullanmadım 
Üzeri İçin
Nar, susam ceviz ve siz ne arzu ederseniz kuş üzümü olabilir tarçın olabilir fındık olabilir ...
HAZIRLANIŞI
* Ayrı kaplarda bir gün önceden yarmayı iyice yıkayıp, nohutu ve fasulyeyi su dolu kaplarda bekletiyoruz ertesi gün ayrı kaplarda 1er litre sularda fasulye ve nohutları ayrı tencerelerde kaynatıyoruz yumuşamzlarsa eğer biraz su katıp kaynatın .
* Sıra geldi yarmamıza 4 litre suya yarmamızı koyup kaynamaya bırakıyoruz yarmamız kaynıyor ve suyunu çekiyor tam çekmeden dibinde suyu kalıyor ve yarmamız yumuşamış oluyor o suyu kesnlkle dökmüyoruz kıvamını sağlayan o kalan yarmanın suyu olacak böylelikle nişaşta falan kullanmaya gerek kalmayacak .
*Kayısımısı kullandıysak incirimizi küp küp doğrayıp 10 dk sıcak suda bekletelip aynı şekilde üzümlerimizizde 10 sıcak suda bekletip sularını süzelim.
 Bu esnada  pişmiş olan yarmamıza şekerimizi nohutumuzu, fasulyemizi, yarım saat sıcak suda beklettiğimiz pirincimizi , üzüm ve kayısımızı katıp karıştıralım pirincimiz falanda bir güzel yumuşasın bütün malzemeler birbiriyle özdeşlensin bunun için 5 dk yeterli ve sıcak sütümüzü dökelim süt ile birliktede 15 dk kaynasın ve ocaktan alıp kaselere bölüp istediğiniz gibi süsleyip ikram edebilirsiniz. 
AFİYET OLSUN 


27 Ekim 2014 Pazartesi

KAĞIT KEBABI

KAĞIT KEBABI





Uzun zamandır bu tarifi girmeyi istiyodum ama sıklıkla bloğuma gremiorum girpte yayın paylaşma vaktim olmuyıor malesef ama bugün bir kaçta üst üste girmeye düşüyorum . Bu yemeğimiz hem lezzetli harika pişiyor hem pratik hemde güzel bir ana yemek formunda akşma ne yemek yapacağım diye düşünüyoraanız eğer bunu deneyeim derim ...


MALZEMELER

1- 500 Gr dana kuşbaşı et
2- 4-5 adet patates orta boy
3- 2 adet havuç
4- 1 büyük boy kuru soğan
5- 2-3 diş sarımsak 
6- 1 çay bardağı kadar bezelye (ben kullanmadım eşim hiç sevmiyor :))
7- 1çorba kaşığı domates salçası (1 su bardağından 1 parmak eksik sıcak su ile açılacak)
8- pul biber
9- tuz 
10- 1 çay bardağı kadar zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

* Derin bir kaba etimizi, küp küp doğranmış pattaes ve havuçlarımızı arzuya göre bezelyemizi, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakalrımzı ekleyelim salçamızı sıcak su ile açığp dökelim tuzumuzu bibermizi ekleyelm en son alarak sıvı yağı ekleyip güzelce harmanlayalaım .

* Ve yağlı kağıdımızı koyacağımız ç miktarına göre ayarlayıp keselim ikiye katalyıp uçlarını kıvıracağız.

* Ve istediğimiz miktarca iç koyup üzerini kapatıp kenarlaından sararark kapatıyoruz  bu işlemi iç
 bitene kadar tekraralıyoruz ve fırın tesisisne yerleştiriyoruz 200 derece ısıda 30 -45 dk pişiyoruz .

AFİYET OLSUN 

14 Ekim 2014 Salı

ISPANAKLI PEYNİRLİ PİDE

ISPANAKLI PEYNİRLİ PİDE


Eşimin en çok sevdiği sebzelerdendir ıspanak .... ve gözlemesine böreğine pidesine bayılır dün bir süpriz yapıp oidesini yaptım ve afiyetle yedik en güzel pideyi yediğini iddia etti benden söylemesi :)

MALZEMELER
hamuru için 
1 su bardağı yoğurt suyu veya sulu ev yoğurdu 
yarım su bardağı su 
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı ( silme ) şeker
tuz
un aldığı kadar

Ispanaklı harç İiçin 
10 - 11 dal ıspanak 
1 adet soğan 
yarım çay bardağından bir parmak fazla zeytinyağı 
tuz
pulbiber
ev kaymağı 2-3 çorba kaşığı 
ve kaşar peyniri veya dil peynir üzerine rendeleyip koymak için 

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle dern bir kaba sulu yoğurdumuzu ve suyu , tuzu mayamızı katalım ve yavaş yavaş un  ekleyerek yoğuralım ele yapışmayan yumuşak bir mayalı hamur elde edelim . 40 dk mayalanmaya bırakalım .

* Hmaurumuz mayalanırken ıspanakalrımzı güzelce yıkayalım ve su dolu bir kapta 15 dk bekletelim mümkünse 1 tatlı kaşığı sirke katalım iyice arınması için 

* Sonra güzelce tekrar yıkayalım suyunu güzelce süzelim doğrayalım içine soğanımızı doğrayalım yemeklik şeklinde... zeytinyağımzıı tuzumzuzu pulbiberimizi ekleyelim kaymağımızı ekleyelim ve güzelce harmanlayalım .

* Mayalan hamurumzuu 5 parçaya bölelelim

* Merdane yardımı ile oval şekilde açıp içine gharcımızı bolca yerleştirip kenarlarını bükelim iç kısma doğru resmdeki gibi 

* Aynı şekilde diğer yufkalarada uygulayalım yağlı kağıt serili tepsimize dizelim ve üzerlerine rendenlenmiş peynirimiz serpelim  1 yumurta sarısını üzerlerine sürelim
.
* 200 derece ısısda fırında pişirelim üzeri kızarana kadar

AFYET OLSUN


13 Ekim 2014 Pazartesi

MÜRDÜM ERİĞİ MARMELATI

MÜRDÜM ERİĞİ MARMELATI


İlk kez mürdüm eriği marmelatı veya reçel her ikisi de denebilir her neyse ilk kez denedim. Kokusuna , rengine ve tadına bayıldım favori reçelim artık mürdüm eriği oldu mutlaka sezonundayken bitmeden yapmalsıınız 1 ay önce yaptım aslında ama ancak fırsat bulabildim yayına girmeye şimdi tarifimizi verelim.

MALZEMELER
1 kiloluk ölçüye göre vereceğim siz bu miktarları rahat 4e 5e katlarsınız eminm bu lezzetten sonra :)
1 kilo mürdüm eriği 
3 su bardağı şeker (mktari çoğaltabilirisiniz)
yarım çay kaşığı hatta kaşığın ucuyla limon  tuzu tozu

HAZIRLANIŞI 
* Eriklermzi çekirdeklernden temizleyip mutfak robatımızn içine koyalım ve püre haline gelene kadar çekelim .

* Püre haline gelen eriklerimizi tenceremize alalım şekeri ilave edelim ve kaynamaya bırakalım kaynayınca limon tuzunu ilave edelim 10  dk daha kaynatalım üzerinde braz köpüklenme olacaktır onları bir kaşık yardımıyla alalım... güzelce kıvam almış olacak sıcak sıcak kavonozumuza dökelim ağzını kapatıp ters çevirelim soğuyana kadar bekleyelim.

AFİYET OLSUN 

11 Ekim 2014 Cumartesi

SADE CUPECAKE

SADE CUPECAKE
Kızımın doğumgününden bir kare sade yaptın siz limon rendesi veya portakal rendesi ile tatlandırabilirsiniz.
Bu stantı internetten bulup alıp böyle birşey arıyordum ve nette görünce getirttiridm 


MALZEMELER
3 Yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1ç ay bardağı sıvıyağ
Un 
kabartma tozu 
vanilya
Üzeri İçin 
1 Paket krem şanti ve tarifine göre süt
bonibon şekerler

HAZIRLANIŞI

* Derin bir kabımıza yumurta ve şekeri 5dk çırpalım sonra sırasıyla yağı, sütü vanilyayı katıp karıştıralım ve ardından kabartm atozuz ve unu birlikte katıp karıştıralım . Kağıt kek kalıplarına 1er çorba kaşığı koyalım ve 180 derece ısısda pişirelim .

* Pişerken kekimiz krem şantiyi hazırlayıp dolaba atalım fırından çıkmış soğumş kekmzin üzerine sıkma torbamızla istediğinz şeklde sıkalım üzerlerine bonibon şekerleri yerleştirelim servis ededelim .

AFYET OLSUN 

BİSKÜVİLİ MUHALLEBELİ KABAK TATLISI

BİSKÜVİLİ MUHALLEBELİ KABAK TATLISI



En sinir olduğum şeylerden bitanesidee yaptığım yemekleri tatlıları resimlerken iğrenç kalitesiz çekimlerim ya telofonum şarjı biter ya da başka bişey ve o an ne denk geldiyse çekilip ışık vaktinin ortamın o yemeğin hakkını veremeden çeklmesi ... Bazen sinir olup yayınlamadığım çok foto var diyebilirim bu aralar bloğuma girmiyorum birikmiş tarifler var ama bu lezzeti paylaşmak istedim her ne kadar resim kalitesi kötü olsada bir kabak sever olarak bu yorumu çok beğendim bu tatlıda mutlaka denemelisiniz 

MALZEMELER
1 Kg bal  kabağı kabuklarından ayıklanmış şekilde 
1.5 paket petibör bisküvi
1 su bardağına yakın toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
isteğe göre vanilya veya 1 çay kaşığı tarcın
Bulamak için 100 gr kadar hindistan cevizi

 Muhallebesi İçin
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un 
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı kakao
ve 2 çorba kaşığı hindistan cevizi

HAZIRLANIŞI
*Kabakları dilimleyip şekerini serpip orta ateşte yarım çay bardağı kadar su ekleyip yumuşayana kadar pişirelim .

* Bu sırada muhallebi için bütün malzemeleri katıp orta ateşte göz göz olana kadar pişirelim .

* Pişen kabakların suyunu iyice süzüp bisküvileri robottan un haline getirip tatlının içine katıp yoğuralım .Bisküvyi ihtiyaca göre azaltıp çoğaltablirsiniz şekil alabilecek kıvamda olmalı

* Ardından elimizde ceviz büyüklüğünde toplar alıp yuvarlayalım parmağımızla ortasına çukur açıp  hindistan cevizine bulayalım ve muhallebisini koyalıum arzuya göre krem şantili veya vanilyalı muhallebi ile deneyebilirsiniz.






29 Eylül 2014 Pazartesi

ÇİLEKLİ CHEESCAKE

ÇİLEKLİ CHEESCAKE 
Cheescake yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı diyomuşum ama gerçekten hiç vaktinizi harcamadan yapabileceğiz leziz bir lezzet .

MAZLEMELER

1 paket dr.oetker cheescake yap 
1.5 paket burçak bisküvi
1.5 çorba kaşığı tereyağ
1 paket labne peyniri veya 1.5 su bardağı süzme yoğurt
Üzeri İçin 
Çilek marmelatı ve çilek (çilek sosumuz için  çilekleri rondodan geçirip şeker nişaşta ile pişirip kıvama gelnce soğumaya bırakıyorum )ama bu mevsmde çilek bulmak zor istediğiniz mevsm meyvelerinden yapabirisiniz mesela mürdüm eriği sosu çok yakışır bence ...



HAZIRLANIŞI

* Önce bisküvilerimizi rondodan geçirelim ve tereyağını ekleyip tekrar rondo ile karıştıralım ardından kelepçeli kalıba sıkıca yerleştirelim ve buzdolabına kaldıralım .

* Ardından 1 paket dr. oetker cheescake yapı derin bir kaba alıyoruz üzerine kabne peyniri veya yoğurdu döküp kıvam alıncaya kadar  karıştırıyoruz ve bisküvili tabanın üzerine döküp tekrar buzdolabın akaldırıyoruz.

* Dolaptan çıkınca servisten önce sosusunu üzerien döküp servis edebilirisiniz 

AFYET OLSUN 




BAHARATLI KURABİYE

BAHARATLI KURABİYE
Uzun zamandır yoktum yine ara vernce böyle oluyor demek ki birikmiş tarifler beni bekliyor ben ise yarın yayınalrım artık derken haftalar geçiyor ama hepsini bloğuma eklicem büyüyünce kızımın faydalanabileceği güvenilir bir kaynak olucak inşallah bloğum :)

Tuzlu kurabiye severler gerçekten muhteşem oldu mutlaka denemelisniz diyorum :)

MALZEMELER
125 gr tereyağ
1 yumurta (sarısı üzeri için)
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı şeker
yarım tatlı kaşığı kadar tuz
1 çay kaşığı kekk
1 çay kaşığı pulbiber veya toz biber
1 çay kaşığı haşhaş
Aldığı kadar un (zele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz)

HAZIRLANIŞI
* Un haiç bütün malzemeleri katıp karıştıralım ve yavaş yavaş unu ekleyerek ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim ve istediğimiz şekli verip fırın tepsisisne dizelim yumurta sarılarını sürelim 180 derecde üzeri kızarıncaya kadar pişirelim 

AFİYET OLSUN 


13 Eylül 2014 Cumartesi

PRATİK PATATESLİ BÖREK

PRATİK PATATESLİ BÖREK 


MALZEMELER

18 Adet baklavalık yufka
1 adet yumurta sarısı
çörek otu susam 
1 küçük kase sıvı yağ

İç Malzemesi İçin
6 adet patates
1 adet kuru soğan 
yarım yemek kaşığı biber salçası 
pul biber 
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ 
tuz

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle patateslerimiz soyalım irice doğrayıp tuzlu suda pişene kadar pişirelim .

* Soğanlarımızı yemeklik doğrayalım ve tavamıza yağ ile birlkte alalım ve kavuralım kavrulan soğanlara salçayı ekleyelim .Salçanın çiğliği gidene kadar biraz da salça ile kavuralım ve ocaktan alıp pişmiş suyu süzülmüş olan patteslerimizin üzerine dökelim tuz pul biber ekleyelm ve ezerek karıştıralım pattesleri ılıdıktan sonra pateteş harcımzıı kullanabiliriz.

* Yufkamızın birini açalım tezgaha ve fırça yardımı ile yağlayalım ve böylece 3 kat aynı işlemi kullanalım ve bir başına patatesli harcımızı uzunlamasına dizelim ve sarıp fırın tepsimze yerleştirelim .
* Yufkalarımzı aynı işemlden geçirip üzerlerine yumurta sarısı susam çörek otu serpipi 180 derece fırına sürelim .

AFİYET OLSUN 



9 Eylül 2014 Salı

KAKAOLU TOZ PUDİNGLİ KURABİYE

KAKAOLU TOZ PUDİNGLİ KURABİYE

Bu kurabiyede kızımın doğum gününde yaptığım güzel bir lezzetti vakit bulabildkçe bilgisayar başına oturup giriyorum tariflerimi ..

MALZEMELER
1 Paket kakaolu toz puding
1 su bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un (2.5 - 3 su bardağı kadar un )
1 paket kabartma tozu
Süslemek için bonibon 

HAZIRLANIŞI
* Pudingimizi yağımızı katalım karıştıralım kabartma tozu ve unuda yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir kurabiye hamuru elde edelim ve elimizle şekil vererek ortalarına bonibonları yerleştirip 180 derece fırına sürelim . 
AFİYET OLSUN 

8 Eylül 2014 Pazartesi

DOMATES SOSU

DOMATES SOSU
Bu sos harika oldu her türlü yemeklerde kullanabileceğiniz bir lezzet. 15 kilodan yaptım ama yin esize 5 kiloluk tarfi vericem çoğaltmak size kalmış.

MALZEMELER
5 Kilo domates
1 kilo kapya biber
4-5 diş sarımsak 
3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
ve 1 yemek kaşığı kadar tuz

HAZIRLANIŞI
* Biberleri temizleyip fırına atalım ve közlensin bu sırada domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım .

* Ardından pişen biberlerin kabuklarını soyalım ve iri iri doğrayalım 

* Tenceremize yağı koyalım ve sarımsakları atalım ve yağda kokusu çıkana kadar kavurun ve domates ve biberleri ekleyin 1- 2 saat kaynatın ardından blendır ile çekip sıcak sıcak kavanozlara 

dökelim ve ters çevirip soğumasın ı bekleyelim ardınan istediğinz yere yerleştrebilir ve ther türlü yemekelerde kuulanabilirsiniz

AFİYET OLSUN 

KIŞLIK MENEMEN

KIŞLIK MENEMEN 


Ne zamandır oturup paylaşmak istiyordum yapalı çok oldu ama şimdi fırsat buldum eşimle birlikte  

bir hafta boyunca kışlık hazırladık . Toplamda 30 kilo domatesle yaptık yarsını menemenlik yarısını 

da menemenlik yaptık ilk önce menemenliği anlatacağım . Ve verirken 5 kiloluk malzeme ile 

anlatacağım bunu çoğaltmak size kalmış . Ve menemnlik diyorum ama her türlü yemeklerinizde 

kullanabilirsiniz.

MALZEMELER
5 Kilo domates
yarım kilo çarliston yeşil biber
1 yemek kaşığı kadar tuz
ve 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ 

HAZIRLANIŞI

* Domateslerimzi küp küp doğrayalım biberlerimizide yemekli doğrayalım ve tenceremize yağımzı döküp biberleri döküp kavurelım biberler renk değişince domateslerimizi dökelim  tuzunu ekleyelim ve 10 dk kadar kaynadıktan sonra altını kısalım tencerenin ve daha önce kapaklarını kaynattığımız kavanozlara ağızlarına kadar dolduruup sıkıca kapatıp ters çevirerek bırakalım ve soğumalarını bekleyelim soğuduktan sonra istediğiniz yere yerşleştirebilirisiniz.
AFİYET OLSUN 

5 Eylül 2014 Cuma

BAKLAVALIK YUFKA İLE ŞÖBİYET

BAKLAVALIK YUFKA İLE ŞÖBİYET

Bu baklavalık yufka süper oldu 5dk şıp şak harika bir şerbetli tatlı yapabiliyosun geçen akşam da eşimin arkadaşalrı için yapmıştım . Hafif lezzetli ve br o kadarda pratik denemediyseniz daha önce mutlaka denemelisiniz.

MALZEMELER
10 Adet baklavalık yufka
1 su bardağı kadar sıvı yağ
1 su bardağı kadar ceviz içi
ve toz fıstık 

Şerbeti İçin
2 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
3 damla kadar lmon suyu 

Muhallebesi İçin 
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı irmik

HAZIRLANIŞI
* Önce şerbet için şeker ve suyu tenceremze alalım ve kaynamaya bıralım 10 dk kadar kaynatalım ve lmon suyunu damlatalım 10 dk daha kaynadıktan sonra ocaktan alalbilirsinz  .

* Şerbet pşerken bu sırada muhallebmzi kaynatalım süt ve irmiği ocağ alaınmuhalleb kıvamına gelene kadar karıştırın şeker katmıyoruz şerbetli bir tatlı zaten şekere gerek yok pişen muhallebiyi soğumaya bırakalım .


* Baklavalık yufkamızın her katını fırça yardımı le yağlayıp üst üste koyalım ve 10 katı böyle üst üste koyduktan sonra düzgünce kareler keselim bıçak yardımıyla 

* Ve her bir karenn üzerine 1 tatlı kaşığı kadar muhallebimizi koyalım muhallebilerin üzerine cevç içini döekleim yine 1 tatlı kaşığı kadar ve üçgen biçimine  gelecek şekilde kapatalım ve fırın tepsimize dizelim ağızları herbirnn altına geleceek şekilde ..

*Tatlımız piştikten sonra soğumuş olan şerbetimizi üzerlerine dökelim ve toz fıstık ile süsleyip ikram edelim .

AFRİYET OLSUN 

3 Eylül 2014 Çarşamba

ÇİLEKLİ 1 YAŞ DOĞUM GÜNÜ PASTASI

 ÇİLEKLİ 1 YAŞ DOĞUM GÜNÜ PASTASI 


     Öyle bir ara verdim ki bloğuma yazmaya yazamaya oturup da biir paylaşım yapmak zor geldi 

normalde kızımın doğum günü 7 temmuzda kulladık ama ben paylaşımımı ancak şimdi 

yapabiliyorum . Türkiye de aşırı bir yoğunluk vardı gezmeler alışverşler akraba ziyaretleri biraz tatil 

modu falan derken bilgisayar başına oturup yemek paylaşmak pek sıcak gelmedi han :)

Kızımın bu özel gününe kendi ellerimle bişeyler yapmak istedm ve çokta beğeni aldı . Doğum 

gününde annemdeydik ve akrabalarımz eşimz dostumuzla çok hoş bir gece yaptık .

MALZEMELER
Pandispanya İçin 
9 Adet yumurta
3 çay bardağı şeker
3 adet vanilya
3 adet kabartma tozu 
Un 
Ara Katlar İçin
1 kg çilek 
2 pakat krem şanti (her pakette 2 tane poşet çıkıyor toplam 4 poşetle yani) ve tariflerine göre süt

Üzer İçin 
1 paket krem şanti 
bonibon şekerler
ve yazı yazamak için glazür 

HAZIRLANIŞI
* Önce 3 yumurtamızı derin bir kaba alıyoruz şekerimizi ilave edip 5 dk kadar çırpıyoruz mikser yardımıyla ardından vanilyamzıı ve elenmş un ve kabartma tozumzu katıp çırpmaya devam ediyoruz un ölçüsü sizden herzamn ki pandispanya kek kıvamında olacak ve bu karışımı yağlı kağıt serili tepsimize döküyoruz 180 derece ısıda pişmeye bırakıyoruz .

* Aynı işelmi 3 kez tekrarlıyoruz ve 3 adet pandispanya keki elde ediyoruz kek hemen pişiyor biri pişerken siz diğer karışımları elde edip hemen ard arda pişirebiliyorsunuz pandispanlaraımzı çıkınca kağıttan onları kurtarıp sofra bezinin üstüne koyalım ve üzerlerni örtelm kurumasın .

* Krem şantilerimizi hazırlıyoruz soğumuş olan pantispanyanın birini alıp nerde sunum yapcaksak onun üzerien alıyoruz ben mukavva kartonunu alimünyum folyo ile kapladım ve üzerinde yerleştirdm .
* Krem şantimizi yayalım güzelce üzerine ikiye bölmüş olduğumuz çilekleri eşit miktarda dizelim çileklerin üzerinide az miktar krem şanti geçip bir diğer pandispanyamızı örtelim aynı işlemi uygulayalım ve diğer pandispanyamızı örtelim ardından süslemne işeleme gecelim ben güzelce şanti ile kaplayıp şelil verici ile kenarlarından gidip boibonlarla süsleme yaptım ve eritmiş olduğum glazür ile nurefşan 1 yaşında yazdım sizde  istediğiniz gb süsleme yapablirsiniz. 

AFİYET OLSUN 



4 Temmuz 2014 Cuma

BULGUR DOLMASI

BULGUR DOLMASI
Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa "ben oruçluyum!'' desin (ve ona bulaşmasın).hadis-i şerif



Babamın en sevdiği yemektir bulgur dolması annemde özene bezene yapar bu dolmayı kıymalı biraz kuyrukyağlı bol salçalı köy bulguruyla yapılan lezzet patlaması yaşayan bir dolmadır :)

MALZEMELER
* 500 kg yağlı kıyma (içine 100 gr kadar kuyruk yağı katın )
3 sütlü kahve fincanı pilavlık bulgur
2 yemek kaşğı biber ve domates salçası karışık 
1 adet büyük boy kuru soğan 
yarım demet maydanoz
3 Adet domates 
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet yeşil biber
Pulbiber, tuz ve kuru reyhan 
(AYRICA BİBERLERİMİZİN İÇİNE DOLDURMADAN ÖNCE İÇLERİNİ TUZLA BİBERLE SOSLUYORUZ BUNN İÇİNDE BİR KASEYE 2 TATLI KAŞIĞI BİBER 1 TATLI KAŞIĞI TUZU KATIP KARIŞTIRALIM VE BU KARIŞIMI BİBERLERİN İÇLERİNE SÜRELİM )
SOS İÇİN 
1 Yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası ve dolmanın suyu 

HAZIRLANIŞI
* Yoğurma kabımıza bulgurumuzu etimizi alalım biberleri küp küp doğrayıp dökelim soğanalrı küp küp doğrayıp döekelim maydanozu ince ince kıyıp dökelim reyhanını biberiniz tuzunu ekleyelim 
 ve ayrı bir tencere zeytinyağını ve biber salçasını kavuralım ve yemeklik doğradığımız domatesleri dökelim ve pişirelim 
 Ve bu karışımı da bulgurların üzerine döküp karıştıralım güzelce ve içlerini biberli tuzlu karışımı sürdüğümüz dolmalık biberlerin içini bir parmak kadar boşluk bırakarak dolduralım üzerlerine kapaklarını kapatalım ve üzerini geçecek kadar kaynar su döküp ve dolma taşı koyarak  pişirelim.
Domamız piştikten sonra ayrı bir tavada tereyağını eritip biber salçası ile kavuralım üzerine dolamnın suyundan bir miktar koyalım ve bir taşım kaynatıp kenara alalım dolmalarları servis tabağına alınca bu sosu üzerinden gezdirelim 
AFİYET OLSUN 

3 Temmuz 2014 Perşembe

FIRINDA TAVUK PATATES

FIRINDA TAVUK PATATES 
'ORUÇ TUT SIHHAT BUL 'hadis-i şerif 
Bu yemekler fırına girincee daha lezzetli daha güzel oluyor hem çok pratik ocak başında bekleyip tekl tek pişirmeye gerek yok 10 dk hazırla 40 dk pişssin hoop en güzel yemekelr hazırlanır  böylece :) Tavuk yemekleri de aynı şeklide fırında daha lezzetli oluyor bu yemekte annemin kurtarıcı yemekelerindendir . Patatesler baharatlarla harmanlanıp zeytinyağlanıp fırına sürülünce yanında tavuk olsun olmasın harika oluyor kızartmadan ...

MALZEMELER
600- 700 gr kanat but ne varsa artık 
1 kiko patates (6 adet kadar )
2 adet domates
4 - 5 adet yeşil biber
kekik
pul biber
tuz
zeytinyağı 


HAZIRLANIŞI
* Patatesleri elma dilimi şeklinde doğrayalım ve frın tepsimize alalım üzerlerine kekik , pulbiber, tuz atıp zeytinyağı gezdirelim üzerinden ve harmanlayalım ve dizelim .

* Tavuklarımızıda ayrı bir kapta kekik tuz yağ ve pul biberle harmanla orta kısmın ayerleştir tepsinin  bieberleride üzerlerine serp 200 dercefırına sür pişsinler tavuklar piştiğinde tepsimizi çıkaralım ve dilimlediğimiz tuzladığımız domatesleri üzerlerine gezdirelim tekrak fırına sürelim domateslerde pişince yaklaşık 5- 10 dk pişiyorlar çıkaralım yemeğimiz hazır :)

AFİYET OLSUN 





2 Temmuz 2014 Çarşamba

SOĞUK ÇORBA

SOĞUK ÇORBA
Mübarek ramazan ayının en gözde çorbası nedir diyesorsalar soğuk çorba derim yazın bu sıcağında buz gibi soğuk çorba ne de güzel gider :) 

MALZEMELER
250 gr yarma 
2 diş sarımsak 
3 kase yoğurt
nane
tuz
su
varsa haşalnmış 1 ça bardağı kadar nohut ben kullanmadım ama kullanılabilir güzel oluyor ...

HAZIRLANIŞI

* Yarmamızı düdüklü tencereye alalım 1 saat kadar haşlayalım  (üzerine su geçecek kadar su koyuyoruz) ve soğumaya bırakalım . Sarımsakları tuzla ezelim yoğurtla karıştıralım.

* Ardından soğuyan suyu süzülmüş yarmalara sarımsaklı yoğurdu ekleyelim ve karıştıralım ve buz gibi su ekleyelim . Üzerine kuru nane serperek buzlarla servis edelim 

AFİYET OLSUN 

ELBİSTAN TAVA

ELBİSTAN TAVA


İnsanlarımz ne hale gelmiş anlamadan dinlemeden burunlarının dikine giden okumuş ama cahilin dibi durumunda .. Yazık saçma fikirlerine düzgünce verilen cevaba aşağılayarak hakaretler savura savura konuşmalar ... Bilmiyor ki hakaret kalitesiz insanların başvurduğu yol bilmiyor ki kötü söz bizzat sahibinin ... Şu mübarek ramazan ayının yüzü suyu hürmetine sen bizleri şaşırtma Rabbimiz sen bizi hayırlı iyi insanalrla karşılaştır ... İlmimizi arttır .. AMİN

Maraşlı olan herkes bilir bu tavayı harika süper bir lezzet ve pratik bir fırın yemeği aslında bu tava odun fırınlara gönderilerek pişirilir ama şimdi şartlar bunu elvermiyor evdeki fırınlarımızda pişiriyoruz böylede gayet lezzetli oluyor. Elbistan tavanın etide mutlaka ya kuzu eti ya da koyun etinden olmalı ... 

MALZEMELER
Karışık 1 kg kemikli yağlı koyun eti
200 gr kuyruk yağı
1 kg domates
1kg patlıcan
1 baş sarımsak 
1 büyük boy kuru soğan 
8-9 adet yeşil biber
bolca pul biber
tuz
1 çay bardağı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI
* Kuşbaşı şekinde doğranmış etlerimizi fırın tepsimize alalım .Patlıcanalrı yemeklik doğrayalım (küp küp) ve tuzlu suda bekletelim acısı gitsin .

* Sonra domateslerimizi irice küp küp doğrayalım etlerin üzerine biberleri irice küp doğrayalım etlerin üzerine  soğanı yemeklik doğrayalım dökelim sarmsakaları küp küp doğrayalım atalım en sonunda patlıcanlarıda acı suyunu süzüp yıkayıp son kez etlerin üzerine atalım.

* Ve tuzunuz biberini yağını da ekleyip harmanlayalım üzerlerine bu karışımın kuyrk yağını serpiştirelim minik minik doğranmış ya da kıym aşekline getirip ..

ve 200 derece fırında etler pişene kadar pişirelim sonuçtan çok memnun kalcaksınız eminim harika bir ana yemektir 




1 Temmuz 2014 Salı

KELLE PAÇA ÇORBASI

KELLE PAÇA ÇORBASI 
Annemin miss gibi kelle paça çorbası harika olmuştu annem yaparsa içerim kelle paçayı kana kana ohh misss :)

MALZEMELER
1 adet temizlenmiş koyun kellesi
1 baş sarımsak 
2 çorba kaşığı kırmızı pul biber 
1 yemek kaşığı sumak ekşisi yoksa limon kullanabilirisiniz.
Su ve tuz ..

HAZIRLANIŞI
* Kelleyi düdüklüye alıyoruz ve üzerini geçecek kadar su dolduruyoruz ve yaklaşık 1 saat kaynatıyoruz.

* Düdüklüyü açtığımızda kelleyi çıkarp etlerini alıyoruz ve küçük küçük doğruyoruz ve kellenin pişmiş olduğu suyun içine atıyoruz etlerini sonra bu çorbanın içine biberini sumak eksşisini atıyoruz 1 baş sarımsağı ezip katıyoruz tuzda ekleyip güzelce karıştıralım çorbamız hazır .

AFİYET OLSUN :)

KADAYIF SARMA

KADAYIF SARMA 
Geçen ki hazır baklava yufkasıyla tbülbül yuvasını 2 gün üst üste yapmıştım çok beğenei almıştı bu tatlıda onu aratmıcak bir lezzetteydi herkesten tam puan aldı mutlaka denemelisiniz havanıza hava katcak bir tatlı diyeyim yani:))

MALZEMELER
* 16 Adet hazır baklava yufkası (ben bir tepsiyi doldurcak kadar yaptım tam olarak adedini bilmiyorum ama sanırım 16 tane kullandım bir pakette 28 adet bulunuyor.Sizde tepsinizin büyüklüğü kadar yada bikaç tepsi yapcaksanız değişir 1 tepsilik malzeme listesi vereceğimm)

150- 200 gr kadar taze kadayıf

300-400 gr fındık içi (siz cevizde kullanabilirisiniz)

150 gr kadar tereyağ ve 1 çay bardağı kadar sıvı yağ

ŞERBETİ  İÇİN 
3.5 su bardağı şeker
4 su bardağı su 
çeyrek limon suyu
üzeri için fıstık veya hindistan cevizi kullanabilirisiniz....


HAZIRLANIŞI
* Önce şerbetimizi için ocağa şeker ve suyu alalım 20 dk kaynatalım ve limon suyunu sıkalım 10 dk da öyle kaynasın yoğun kıvamlı bir şerbet elde edelim ve soğumaya bırakalım .

* Sonra yufkamızın birini alalım ve kısa olan köşesine elimizle boydan boya kadayıf yerleştirelim üzerine fındık serpelim resimdeki gibi 

Ve yufkamızı saralım sıkıca tepsimizize olduğu gibi yerleştirelim .

* Aynı işlemi tepsimiz dolana kadar tekrarlıyoruz sonra tatlılarımızı 4parmak kalınlığında dilimleiyoruz .ve tereyağını köpürene kadar eritip sıvıyağınıda döküp ocaktan alıyoruz ve tatlımzın üzerinden gezdiriyoruz ve 180 derece ısıda fırınımıza sürüyoruz .

* Üzeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz ve çıkınca üzerine soğuyan şerbetimizi döküyoruz 1-2 saat dinlendikten sonra dondurmalarla fındık fıstıklarla servis edebilirisiniz.


AFİYET OLSUN