27 Şubat 2014 Perşembe

GARNİTÜRLÜ TAVUKLU PİLAV

GARNİTÜRLÜ TAVUKLU PİLAV


MALZEMELER
2 Su bardağı pirinç
4 su bardağı kaynar su 
1 büyük boy havuç 
300-400 gr konserve bezelye 
tuz
 1 yemek kaşığıtereyağ
yarım çay bardağı sıvıyağ
tavuk için
250-300 gr haşlanmış  tavuk budu eti
2 yemek kaşığı tereyağ
  HAZIRLANIŞI
* Pirinçlerimizi yıkayalım fazla yıprsatmadan ve nişaştasını fazla akıtmadan ve kaynar su hazırlayalım 
* Pilav tenceremize sıvı yağını dökelim ve ısınınca küp küp minik minik doğradığımız havuçları atalım 1-2 dk kızarsın biraz sonra tereyağını koyalım eridiğinde bezelyeyide katalım ve 1-2 dk bezelye ilede kavuralım ve pirinçlerimizi, tuzumuzu da ekleyelim pirinç ilede güzelce kavuralım pirinç tel tel oluncaya kadar  kavuralım ve 4 su bardağıı kaynar suyu dökelim tuzuna bakalım gerek yoksa ağzını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakalım 
* Tavukları didedilim ve tereyağında kızartalım kasemizin tabanına tavuk etlerini yerleştirip pişip dinlenmiş olan pilavımızı basalım ve tabağımıza ters çevirerek koyalım 
AFİYET OLSUN 

UN HELVASI

UN HELVASI
Bugünde blogrema giremiyorum resim yüklicem ama göremeyebilirisiniz görmek isterseniz facebook adresimdede yayınlıyorum ordan bakabilirsiniz


MALZEMELER
2.5 Su bardağı süt
2 su bardağı un 
1 su bardağı şeker
100 gr tereyağ
yarımçaybardağı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
* Süt ve şekeri tenceremize alıp kaynayana pişmeye bırakalım kaynar kaynamz kapatalım altını 
* Helvamızı pişirmek için derin bir tencereye tereyağını koyup eritelim sıvı yağ ekleyelim ve unuda ekleyip kavurmaya başlayalım eğer ocağınız harlıysa 15 dakikada kavrulacaktır yoksa 20 - 25 dk boyunca kavurmaya devam edin ve rengi tamamen dönünce şekerli sütlü karışımı ekleyin ve hızlıca karıştırın toparlanana kadar bu esnada elinize dikkat edin sıçrayabilir.
* Hazır olan helvamızı istediğiniz gibi servis edebilirsiniz ben prenses tacını tercih ettim kurabiye kalıplarınıda kullanbilirisiğniz
AFİYET OLSUN 

25 Şubat 2014 Salı

PEYNİRLİ ZEYTİNLİ POAÇA

PEYNİRLİ ZEYTİNLİ POAÇA
Hem pratik , göze ve mideye hitap eden bir poaça yapmak isteyenlere:)



MALZEMELER
1 yumurta (sarısı üzerine)
100 gr nişaşta
2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ 
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 çay bardağı yoğurt
Aldığı kadar un
1  paket kabartma tozu
yarım tatlı kaşığı tuz
İç Malzemesi
lor ve kaymak 
üzeri için zeytin 
HAZIRLANIŞI
* Yumurtanın sarısını bir köşeye ayıralım  üzerine sürmek için ve diğer bütün malzemeleri katıp yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim 
* Ardından 14- 15 tane yumak yapalım ve elimizle açıp ortasına peynirli karışımı koyup yuvarlayalım yasssılayıp bıcakla 4 çizik atalım ortasına zeytin koyup fırın tepsisine dizelim  üzerine yumurta sarısı dizip180 derecede pişirelim





 AFİYET OLSUN



24 Şubat 2014 Pazartesi

ÇİKOLATA SOSLU MOZAİK PASTA

ÇİKOLATA SOSLU KREMŞANTİLİ MOZAİK PASTA


MALZEMELER
2 Paket petibör bisküvi (300 gr)
2 yemek kaşığı tereyağ 
2-3 yemek kaşığı kakao 
1 su bardağı krem şanti
3 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı süt
fındık veya cevız arzuya göre
1 paket köpürtülmüş krem şantş
ve üzeri için çikolata sosu bir miktar( 1 çay bardağı süt ile 1 çorba kaşığı çikolata sosunu pişirip soğutup kullandım )

HAZIRLANIŞI
* Tenceremizde yağı eritelim ve sütü, şekeri kakaoyu katıp karıştıralım şeker eriyince altını kapatalım 
* Bisküvileri 4e 5e bölelim elimizle ve sosu üzerine döküp karıştıralım 
* Karışımı alimünyum folyo veya strec kağıda uzunlamasına yayalım ortasına krem şantiyi yerleştirip kapatalım ve buzluğa koyalım en az 4 - 5 saat bekledikten sonra çıkartıp çikolata sosu sürelim krem şanti ve hindistan cevizi ile süsleyip ikram edelim 
AFİYET OLSUN 





KIYMALI KÖMBE

KIYMALI KÖMBE

MALZEMELER
2 ılık su
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
maya 
Aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
300-400 gr dana  kıyma (yağsız bir kıyma ise yarım çay bardağı kadar yağ katabilirisnz)
2 büyük boy soğan 
yarım demet maydanoz
pul biber
tuz 
Üzeri İçin:
yumurta sarsı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
* Hamurumuzu yapmak için bütün malzemelrimizi katıp yoğuralım mayayı ılık ve şekerli su ile köpürmesini beklersek daha güzel mayalı elde ederiz
* Yoğurulan hamuru en az iki katı olana kadar bekletelim 
* Bu sırada iç malzememiz için soğanlarımızı ince ince doğrayalım robor sulandırı elimizle yapmalıyız maydanozlarıda ince ince kıyıp kıymamıza katatlım baharak ve tuzumuzuda katalım istek ve arzuya göre..
*Ardından mayalan hamuru  4 eşit parçaya bölüp yumak haline getirelim  birini alıp merdane yardımıyla açalım   
bu kalınlıkta
* Sonra harcımız her yerine eşit miktarda yayalım tekrar aynı şekilde merdane ile diğer yumağı açalım ve üzerine yerleştirelim yumurtalı harcı sürüp istediğimiz gibi dilimleyip 200 derece fırına sürelim 
AFİYET OLSUN 

23 Şubat 2014 Pazar

KÜLLÜ KURABİYE

KÜLLÜ KURABİYE
Pratik ve az malzemeyle yapılan harika bir kurabiye yiyenlerin mutlaka tarif isteyeceğinden emin olabilirsiniz :)Bugün ki misafirlerim için yaptım hazır bekliyorum  onlar gelmeden sizde faydalanın diye yayınlıyorum :)

MALZEMELER
250 gr margarin oda sıcaklığında 
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 adet yumurta
un 
üzeri için:
1 Çay bardağı dolusu pudra şekeri (100 gr)
2- 3 yemek kaşığı kakao 
                                                                        HAZIRLANIŞI
*Sanayağ yumurta ve sıvı yağını katıp karıştıralım yavaş yavaş un ekleyerek yoğuralım kurabiye hamuru kıvamın ageldikten sonra elimizle şekil verip tepismize dizelim 180 derece ısıda pişrelim 
* Ayrı bir kasede kakao ve pudra şekerini harmanlayalım ve fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcağı geçinde hemen soğumadan tek tek karışıma bulayıp dizelim 
NOT:KABARTMA TOZU KULLANMAYIN 
AFİYET OLSUN 

TRAMİSU

TRAMİSU
Bu sene evde olmanın avantajlarını yaşıyorum bol misafir ve ikramlarımı gönlümce yapabiliyorum mutfağı seven biri olarak eşimin yaptıklarımı övmesi ile daha da daha da yapasım geliyor aile önemli deyip kısa keseyim tarife geçelim değil mi :)

MALZEMELER
4 adet yumurta 
1 su bardağı şeker
1.5 - 2 su bardağı nişaşta(yumurtanın büyüklüğü bunu etkilecektir bu devrede siz karar verceksiniz miktarı)
kabartma tozu 
2-3 yemek kaşığı kakao
Üzeri İçin:
kakao
keki ıslatmak için:
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nescafe
kreması için:
2.5 su bardağı süt
200 ml mackarpone
1 paket toz krem şanti
1 kahve fincanı pudra şekeri 
1 kahve fincanı un 
HAZIRLANIŞI
* Klasik kek misali önce yumurta şeker ve diğerlerini katıp güzelce kek kıvamı elde ediyoruz 
* ve 170 derece fırına verıyoruz 
* Bu sırada kremammızı yapalım un , şeker ve sütü tencere katıp ocakta muhallebi kıvamı elde edelim göz göz olduktan sonra ocaktan alıp toz krem şantimiz katıp çırpalım ılıyıncada labne peynirimiz katalım güzelce çırplalım mikserle kenear koyalım 
* Fırından çıkan kekimizi  ikiye bölüp  bir bardakta kahveli süt karışımını  yayalım üzerlerine ve arasına krema sürüp diğer kek ile kapatalım 
* üzerinede krema sürüp dolaba bırakalım soğuduktan sonra kakao eleyelim üzerine 
AFİYET OLSUN 

YAYLA ÇORBASI

YAYLA ÇORBASI 
Besin değeri oldukça yüksek olan yoğurdu sıkça bol bol tükentmeliyiz faydaları bilim adamalrınca açıklanmıştır. 6 hafta boyunca her gün bir kase  yoğurt yenildiğinde ağız kokusunu giderdiği ,diş etleri iltihabına iyi geldiğini ve bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacını 1 kase yoğurtla karşılayabileceği açıklanmıştır, ayrıca gece yatmadan 1 kase yoğurt yediğinizde rahat uykuya geçebilirsiniz..daha bir çok faydası var ama bu yoğurt marketlerde satılan hazır yoğurtla sağlayamayız evde yoğurt yapmak çok basit güvenilir ve sağlıklıdır...
MALZEMELER
1 Çay bardağı pirinç
1 yemekkaşığı un 
1- 2 su bardağı et suyu
1 yumurta sarısı
1 kase yoğurt
un 
su 
Sos İçin:
Tereyağ 
nane
HAZIRLANIŞI
* Çorba yapacağımız tencereye un, yumurta ve yourdu alıp güzelce çırpalım ve açmak için et suyu ve normal suyu koyalım pirincide ekleyip ocağa alalım 
* Orta ateşte kaynayana kadar yavaş yavaş karıştırarak pişirelim ve kaynadığında bıralım pirinçler yumuşayana kadar pişşin 
* Ardından pişen çorbamıza ayrı bir tavada tereyeğ nane yapıp üzerine döküp servis edelim 
AFİYET OLSUN 


FIRIN POŞETİNDE ELMA DİLİMDİ PATATES HAVUÇ

FIRIN POŞETİNDE ELMA DİLİMİ PATATES 

MALZEMELER
* 3 Adet orta boy patates
* 1 adet büyük boy havuç
* 2 Adet kuru soğan 
*1 yemek kaşığı tereyağ 
* 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
tuz
HAZIRLANIŞI
* Patatesleri elma dilimi şeklinde doğrayalım 
* Havuçları jülyen jülyen doğrayalım 
* Soğanları piyazlık doğrayalım ve fırın poşetine koyalım hepsini teyağını bölüp bölüp atalı msıvı ya ve tuzuda ekleyip güzelce poşeti harmanlayalım ve 200 derece fırına sürelim 
AFİYET OLSUN 

FIRIN POŞETİNDE TAVUK KIZARTMASI

FIRIN POŞETİNDE TAVUK  KIZARTMASI 
MALZEMELER
1 Adet bütün tavuk 
sos için:
1 yemek kaşığı bıber salçası 
pul biber
tuz
yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
HAZIRLANIŞI 
* Sosu hazırlayalım önce bir kaseye salça, pul biber, yağ ve tuzu katıp karıştıralım 
* Tavuğumuzu güzelce yıkayıp tüyleri varsa temizledikten sonra fırın poşetinin içine koyup poşetin içindeyken sosumuzu içine dışına iyice sürelim ve ağzını güzelce bağlayıp poşetin bir iki yerine bıcakla delelim
* Ardından 200 derece fırına sürelim afiyet olsun 


22 Şubat 2014 Cumartesi

PATATESLİ AY ÇÖREĞİ

PATATESLİ AY ÇÖREĞİ 
Mayasız olduğu için hemen hazırlanabilir güzel bir lezzet mutlaka denemelisiniz


MALZEMELER
2 Adet yumurta (birinin sarısı üzeri için )
1 çay bardağı yoğurt
125 gr oda sıcaklığında sana yağ 
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı dolusu tuz
1 paket kabartma tozu 
Aldığı kadar un yumuşak ele yapışmayan  bir hamur elde edeceğiz
İÇ MALZEME İÇİN
3 Adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
yarım yemek kaşığı domates salçası
sıvıyağ
pul biber
tuz 
üzeri içim:
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 yemek kaşığı yoğurt 
susam veya çörek otu 
 HAZIRLANIŞI
* Önce patateslerimizi soyalım ve küp küp doğrayıp tuzlu suda kaynatalım 
* Soğanları küp küp doğrayıp yaklaşık 3-4 yemek kaşığı yağ ile kavuralım rengi dönen soğanlara salçamızı ekleyip kavurmaya devam edelim baharatlarıda katıp pişen salçalı sosu pişmiş suyu süzülmüş olan patateslere katıp ezip püre haline getirelim 
* Oda sıcaklığına gelmiş olan yapımızı ve diğer bütün sıvı malzemeleri  şekeri tuzu katıp karıştıralım sonra yavaş yavaş unu ekleyerek yoğuralım ele yapışmıcak yumuşak bir hamur elde edelim 
* Ve 16 tane yumak oluşturalım şekilde gösterdiğim gibi elimizle oval açıp, içine patates püremizi ekleyip, büküp, üzerine yumurta sarısı ekleyip yağlı kağıt serili olan fırın tepsimize dizelim 
AFİYET OLSUN 


PANKEK

PANKEK
Sonunda bende denedim harika bence pratik çabucak hazır edebileceğiniz kaymakalarla, reçellerle, nutellalarla yemeye doyamıcamız bir kahvaltılık haydi bu sabah sizde deneyin denerseniz resimlemeyi unutmayın sayfamda ki lezzetleri

MALZEMELER
2 Adet yumurta
2 su bardağı süt
2 su bardağı un ve yarım su bardağından biraz daha az un katmalısınız
1 fiske tuz
2 yemek kaşığı şeker
yarım paket kabartma tozu 
HAZIRŞLANIŞI
* Yumurta ve şekeri çırpalım şeker eriyene kadar 
* Ardından diğer malzemeleri katalım ve çırpalım güzel kek kıvamımdan biraz daha akışkanbir kıvam elde ediyoruz 
* 10- 15 dk kadar buzdolabında dinlendirelim 
* Sonra krep tavamızı ısıtıp 2 yemek kaşığı pankekimizden dökelim ve alt ksıım pişene kadar tavayı sallamayalım alt üst edip pişirelim 
*Boyutu sütlü kahve fincanı tabağı kadar olmalı 
AFİYET OLSUN 

baharatlı lor peynir

BAHARATLI  KALPLİ LOR PEYNİR
- 21 derecenin yaşandığı bir pazar günündeyiz mutlu mutlu evde oturucaz tabiki:) baharın gelemsini bekliyoduk ki bu günden sonra hava şartları daha da eksilere gitcekmiş bende yemek blogremıyım hava tahmini spikerimi belli değil dimi:) ama şuan Türkiye' de +21 ler yaşanıyorsa kayda değerdir:)Evet bu sabah kahvaltıda misaifrlerimiz vardı ve muffin kalıplarımı değerlendirdim şeker şeyler çıktı ortaya biraz sıra dışı oldular denemenizi tavsiye ederim 

MALZEMELER
300 gr lor peynir 
2-3 yemek kaşığı kaymak veya 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
süslemek içi:
susam
çörekotu
toz kırmızı biber
fıstık 
nane
siszlerde istediğiniz çerez veya bahartaları kullanabilirsiniz renk renk
 HAZIRLANIŞI
* Lor peynirimizi bir kaba laıp kaymak ve tuz ile karıştırıyoruz 
* Muffin kalıplarının tabanını istediğinimiz baharat ve çerezlerle kaplayıp lorlarımızı dağıtıyoruz
* Bir gece önce buzluğa koyup sabah kahvaltısında çıkarıp servis ediyoruz
AFİYET OLSUN 

21 Şubat 2014 Cuma

ÇİKOLATA YATAĞINDA KALPLİ PARFE

ÇİKOLATA YATAĞINDA KALPLİ PARFE
Pratik ve bir o kadar da lezzetli bugün aniden geleceğini haber veren misaifrim için yapmıştım 1 saate yakın bekletip servis yaptım ama acileyetiniz yoksa tabi uzun süre beklemesi daha güzel olacaktır...

MALZEMELER
1 Çay bardağı süt
1 paaket krem şanti
1 paketten birazz eksik petibör bisküvi
1 yemek kaşığı kuru kara üzüm 
1 yemek kaşığı kuru sarı üzüm 
Yarım avuç badem
Çikolata Sos İçin 
1 çay baradağı süt 
1 yemek kaşığı çikolata sosu 

HAZIRLANIŞI 
* Krem şantimizi sütle köpürtelim ve içine biküvileri fazla küçültmeden parçalayalım üzümleri bademelride katıp kaşık yardımıyla karıştıralım ve kalpli muffin kalıbına bölüştürüp en az 4 saat buzlukta bekletelim 
* Çikolata sosusmuzu pişirip soğumaya bırakalım
* Yenmeden biraz önce çıkarıp çikolata sosu dökerek servis edelim 
AFİYET OLSUN 


TURPLU TURŞULU YEŞİL SALATA
Rabbimin verdiği nimetlere şükürler olsun renk renk çeşit çeşit bizlere sunmuş şükrünü eda edebilenelrden eylesin 

MALZEMELER
 1 Bağ marul 
4-5 adet yeşil soğan 
4-5 minik turp
4-5 adet kornişon turşu 
yarım limon 
tuz 
zeytinnyağı
 HAZIRLANIŞI
* Yeşilliklerimizi doğrayalım turpları kornişon turşumuz arzuya göre doğarıp soslayıp istediğiniz gibi servis edebilirsniz 
AFİYET OLSUN 


KÖFTELİ HAVUÇ SOSLU SPAGETTİ

KÖFTELİ HAVUÇ SOSLU SPAGETTİ
Makarna sevenelere gelsin bu tarifim...:) tagliatelle makarna ile yuva yapcaktım bu köftelerle ama vs vs sebeblerden dolayı ...birdahaki sefere güzel bir tarif sizi bekliyor:)

MALZEMELER
1paketten biraz eksik spagetti
kaynatmak için makarnaların üzerini geçecek kadar kaynar su 
tuzu
köfte için
250 gr kıyma
2 adet orta boy kuru soğan 
yarım çay kaşığı kimyon 
yarım çay kaşığı karabiber
tuz
Sos İçin:
1 büyük boy havuç
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates sosu 
 yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
tuz 
HAZIRLANIŞI
* Köftemizi hazılamak için bir kabın içine kıymamızı ince ince doğranmış soğanlarımızı ve baharatlarımızı  katıp yoğuralım ve top şeklini verelim 
* Makarnalarımızı kaynar suya köftelerle birlikte atalım ve kaynamaya bırakalım 
*Sosumzu hazırlamak için soğanımızı rendeleyip yağ ile tavaya alalım havuçları rendeleyelim ve soğanların rengi değişince dökelim ve kavurmaya devam edelim havuçların diriliği geçince salçamızı ve tuzumuzuda katalım bir müddet daha kavuralım 
*Pişen makarnamızı süzelim ben suyu ile yayla çorbası yaptım bence suyunu ziyan etmeyin sizde 
* Servis tabağına makarnalarımzı alalım ve üzerine sosunu döküp servis edelim 
AFİYET OLSUN 



20 Şubat 2014 Perşembe

MEYVE ŞÖLENİ

MEYVE ŞÖLENİ


MALZEMELER
1 çay bardağı süt
1 paket krem şanti
1 büyük elma
1 büyük boy muz
2 dilim ananas
2 adet mandalina 
HAZIRLANIŞI
* Soğuk sütle krem şantimizi köpürtelim
* Meyvelerimizi küp küp doğrayalım ve krem şanti ile karıştıralım 
* kuplara yerleştirip ister çikolata sosu ile ister damla çikolata iler servis yapalaım 
*AFİYET OLSUN  

MAYDANOZLU PEYNİRLİ OMLET

MAYDANOZLU  PEYNİRLİ OMLET USULÜ BÖREK
Bugün vs vs nete giremedim sabahleyin yayınlamak istemiştim aslında ama yarın sabah kahvaltısı için mükemmel bir lezzet ..
MALZEMELER
3 Adet yumurta 
3 su bardağı süt 
1 avuç ince ince kıyılmış maydanoz
tuz 
un (kek kıvamından biraz daha akışkan olacak şekilde ayarlamalısınız)
pişirmek için sıvı yağ 
 ara kat için:
kaşar peyniri 
peyaz peynir 
közlenmiş kırmızı biber

HAZIRLANIŞI
* Yumurtalarımızı güzelce çırpalım sütümüzü, tuzumuzu ve maydanozumu ilave edelim çırpalım çırpma telimizle
* Sonra unu ekleyerek karıştıralım malesef ölçmedim ama kek kıvamı gibi olccak daha akışkan bi,r hal olması lazım 
* Daha sonra bbüyük boy teflon tavamızı ısıtıp sıvı yağ döekelim yarım yemek kaşığı kadar 
*Isınan yağa 2 kepçe karışımımızdan dökelim ve tavamızı sallayark güzelce pişmesini sağlayalım 
* Alt taraf piştiğinde sıpatula yardımı ile çevirelim ve pişen kısma peynirleri ve biberlerimişz serpelim yavaş yavaş ericektir kaşar peynirmiz ve 
* Bir ucundan spatula yardımıyla yarım ay şekli veriyoruz ve arkalı önlü pişiriyoruz 
* 4 Adet çıkıyor bu malzememizden 
AFİYET OLSUN 

19 Şubat 2014 Çarşamba

MEYVELİ KEK

MEYVELİ KEK
Ya bu keke bayıldım hafifmi hafif lezzettlimi lezzetli durdukça lezzetlenen baytlamayan bir kek :)

MALZEMELER
kek için:
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı su
aldığı kadar un 

Ara kat için :
3-4 yemek kaşığı çilek reçeli
 Köpürtülmüş1 paket krem şanti 

Üst kat için:,
1 adet orta boy elma(bütün kekin üzeri ince elma dilimleri ile kaplanacak)
1 çay bardağı kadar kuru üzüm 
HAZIRLANIŞI
*Yumurta ve şekeri güzelce çırpalım köpüren yumurtamıza diğer malzemelerimizi katıp güzelce kek kıvamına getirelim ve küçük boy borcama yağlayıp döekelim 
*Üzerine ince ince dilimlediğimiz elmaları yerleştirelim her tarafına ve üzümleri serpiştirelim 
*180 derece fırına sürelim yaklaşık yarım saat pişirelim içinin pişmiş olup olmadığını kürdan sokarak anlayabilirz
*Pişen kekimizi soğumaya bırakalım ve soğuduktan sonra kekimizi bıçak veya ip yardımıyla ortadan kesip alt tabanına çilek reçelini sürelim onunda üstüne krem şanti sürüp üst tabanını kapatalım dilimleyip servis edebilrisiniz
*AFİYET OLSUN 


18 Şubat 2014 Salı

MANTRALI ŞEHRİYE PİLAVI

MANTARLI ŞEHRİYE PİLAVI
Mantarı seven ben pilav içinde de kullandım çok lezzetli oldu tavsiye ederim 

MALZEMELER
1.5 Su bardağı şehriye
3 su bardağı kaynar su
400 gr mantar konserve
3 yemek kaşığı sısvı yağ
yarım yemek kaşığı tereyağ
tuz

HAZIRLANIŞI
* Ketıla veya ocağa pilav için su ko yalım kaynasın 
* Pilav tenceremize sıvı yağımızı koyalım ısınmasını bekleyip jülyen şeklinde doğranmış mantarlarımızı katalım ve bir güzel kavuralım yaklaşık 7-8 dk böyle kavuralım ardından tereyağını katıp birazda tereyağ ile kavuralım 
*Sonra şehriyelerimizi dökelim ve şehriyelerin rengi dönene kadar şehriye ilede kavuralım 
*Ardından tuz ve kaynar suyumuzuda ekleyip orta ateşte pişmeye bırakalım 
*AFİYET OLSUN 

ŞERİT POAÇA

ŞERİT POAÇA


MALZEMELER
1 Su bardağı ılık süt
1 çay baradğı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su  
100 gr sanayağ
ınstant maya
3-4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı yuz
2 yumurta (sarısı üzerleri için)
un
İÇ MALZEMESİ İÇİN
Kaşar ve beyaz peynir
maydanoz
tuz

HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeleri katıp yoğuralım yavaş yavaş un katarak elimize yapaışmıcak yumuşak bir hamur elde edelim ardından 30 dk mayalanmasını bekleyelim 
* Mayalanan hamurumuzu şekilde gösterdiğim gibi açıp bıçak yardımı ile şeritler oluştup baş kısmına iç malzememizi koyup sarıyorz 

* Eğer vaktiniz varsa 10 dakikada tepside mayalanmasını bekleyin ve 170 derece fırında üzerine yumurta sarılarını sürüp koyabilirsiniz
* AFİYET OLSUN 

ÇÖREK OTLU SUSAMLI KURABİYE

ÇÖREKOTLU SUSAMLI KURABİYE
Bu tarifin aslının içinde susam yoktur ama ben  çok ağır çörek otlu olur  düşüncesiyle susamda katıyorum uzun süre muhafaza edebileceğimiz  ağızda dağılan harika bir kurabiye 
MALZEMELER
125 gr sanayağ 
1 çay bardağı sısvı yağ
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 yemek kaşığı çörek otu 
1.5 yemek kaşığı susam 
1 tatlı kaşığı sirke veya mahlep
1 adet yumurta( sarısı üzerine)
 HAZIRLANIŞI 
* Bütün sıvı malzemeleri katalım un hariç ve karıştıralım bütün malzemeleri yavaş yavaş un dökrerek yoğurmaya başlayalım 
* Kulak memesi yumuşaklığına ulaşan hamuurmuzu elimizle yassılayıp tezgah üstünde kurabiye kalıbı ile şekil verip tepsiye yerleştirelim üzerien yumurta sarısı sürelim 180 derece fırında pişirelim 
AFİYET OLSUN 

17 Şubat 2014 Pazartesi

ETLİ TEREYAĞLI BULGUR PİLAVI

ETLİ TEREYAĞLI BULGUR PİLAVI
Yanında bide salata , turşu ve ayran oldumu tamamdır :) Köy bulgurum bitmişti hazır bulgurdan yaptım ama köy bulguru bambaşka bulabilirseniz köy bulgurundan yapmalısınız.
MALZEMELER
250 gram tavşan eti (arzuya göre istediğiniz eti kullanabilirsiniz)
1.5 Su bardağı bulgur
3 su bardağı kaynar su 
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz
HAZIRLANIŞI
* Öncelikle etimizi düdükleye koyalım tuz ekleyelim bir tanede tüm soğan koyabilirisniz .Ağzını kapatıp yarım saat kaynatalım.
* Kaynar suyumuzu tencereye alıp bulgurmuzu ilave edelim kaynayan suya ve tuzunu atıp orta ateşte pişmeye bırakalım 
* Ayrı bir tavada tereyağmızı eritelim köpürsün bir güzel 
* Suyunu çekmiş pişmiş olan pilavımıza güzelce erittiğimiz köpürüp kızarmış tereyağını döküp karıştıralım 
* Ben kapama şeklinde servis etmek istedim kapama yapmak istediğiniz tabağın tabanını etinizi yerleştirip üzerine piavı koyup bastırıp servis tabağına ters çevirip koyun 
* AFİYET OLSUN 

ZEYTİNYAĞLI PATATES SULUSU

ZEYTİNYAĞLI PATATES SULUSU

tadimiztuzumuzblogspot.com
Bugün dışarda işim vardı kızımı eşim gelince bıraktım bu soğukta bebek çıkarmak akıl karı değil ; neyse işimi hallettim ve gözüm indirimlere takıldı gel benide al benide, benide benide beniidee bir an eski  emel oldum ve temiz bir alışveriş yaptım :))) 
Haftaya havalar normale döncek inşallah şuan - 9 yine buna şükür yavaş yavaş ısınınıyoruz :)) patates sulusunu anlatcaktım dimi zaten bilmeyen yoktur maksat bloğumda eksik yemek kalmasın falan:) 

MALZEMELER
4 Adet orta boy patates 
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy soğan 
yarım çay bardağı kadar zeytinyağ
yarım yemek kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı  kadar biber salçası
toz kırmızı biber
tuz
kaynar su
kuru reyhan 
 HAZIRLANIŞI
* Yağımızı tenceremize alalım soğanlarımızı küp küp doğrayalım ve kavuralım 
* Pembeleşen demicem şimdiye kadar hiç bir soğanın pembelştiği görülmemiştir:) rengi değişen soğanlarımıza salçalarımzıı ekleyip salçanın çiğliği çıkana kadar  kavuralım toz bibebrimzi ekleyelim
* yaklaşık 4- 5 su baradğı kadar kaynar suyu dökelim  küp küp doğradığımız havuçla birlikte tuz ilave edip 10 dk kadar kaynatalım suyumuzun özleşmesi için 
* Ve küp küp doğradığımız patateslerimizide ekleyelim ve pişene kadar orta ateşte pişirelim su ialave etmek gerekirse kaynar su ilave edebilrisiniz 
* Pişen yemeğimizi serv,s kasemize alıp üzerine kuru reyhan ekip sevis ediyoruz patates sulusuna kuru reyhan çok yakışıyor demediyseniz tavsiye ederim 
*AFİYET OLSUN 






COCO STAR KURABİYE

COCO STAR KURABIYE
Bu kurabiyeyi ilk kez maşide ablada yemiştim ...Maşide abla benim üniversite yıllarında tanıdığım  güler yüzlü  hoş bir ablaydı ..
Hazırlık yıllarında türkistandayız pek bişey bulamıyoruz yurt yemekleri falan öğrencilik işte ama türkistanda öğrencilik bide...:)
 bizi kahvaltılarıyla yemekleriyle mest eden bir ablaydı unutmadım onu ve yemeklerini biz türkistandayken çimkent şehrine taşınmışlardı ve bir gün çimkent gezisinde kahvaltıya gitmiştik harika bir sofra ve coco star kurabiye miss gibi nasıl da hoşumuza gitmişti ..Hemen tarifini almıştık gelen misaifrlerimize bizde yaparız diye :) 
Şimid napıyo bilmiyorum Avustralya'ya tayinleri çıkmıştı geçen  sene,  güzel insanlar her zaman özlenmeye değer, yad edilmeye, hatırlanmaya inşallah bir gün yine bir kahvaltı sofrasında buluşuruz kim bilir gerçekten Dünya o kadar küçük ki ...
Denemeyen kaldımı kaldıysa şiddetle tavsiye diyorum:)
MALZEMELER
250 gr sanayağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta 
2-3 yemek kaşığı kakao
12 yemek kaşığı un 
12 yemek kaşığı nişaşta
İç Malzesi iiçin
1 su bardağı süt
1.5 su bardağı hindistan cevizi
3 yemek kaşığı toz şeker
not: yağdan dolayı un ve nişaşta miktarı değişebilir ama un ve nişaşta aynı oranda olmalı hamurumuza kaşık kaşık yavaş yavaş katarak yoğuralım 
HAZIRLANIŞI
* Önce iç malzememizi hazırlayalım ki soğusun biz kurabiye hamurunu yoğurana kadar 
* Süt, şeker ve hindistan cevizini tavamıza alalım ve kıvam alana kadar karıştılaım krema kıvamından bıraz daha toplu bır karışım elde edicez soğutmak için serin bir yere bırakalım 
* Sonra kurabiye hamurumzuu yoğuralım bütün malzemeleri katalım un ve niaşata hariç onları karıştıralım  ve yavaş yavaş bir kaşık un bir kaşık nişaşta şeklinde katarak yoğuralım 
*Kurabiye hamurumuz kulak memesi yumuşaklığına ulaştığında elimize ceviz büyüklüğü kadar parça koparıp içli köfte açar gibi açalım elimizle ve soğuyan karışımdan katıp kapatalım ağzını ve dizelim fırın tepsimize
*180 derece fırında pişirelim 
*Ben üzerine hazır çikolata sosu kullandım 1 yemek kaşığı çikolata sos ve 1 çaybardağı süt pişirip soğuttum 
* Ve kurabiyeelrimi ikram edeceğim sırada döktüm çok önceden dökerseniz kurabiyelerin yumuşamısana neden olursunuz
* Çikolata sosu kullanmassanızda olur 
*AFİYET OLSUN 


16 Şubat 2014 Pazar

BEREKETLİ TARMİSU

BEREKETLİ TRAMİSU 
Yalancı tramisu demektense bu güzel nimete bereketli demeyi tercih ederim:) Ayrıca bereketli dememin sebebi en büyük borcamımda yaptım ve kalabalık bir misafiri için ideal oldu diğer türlü bu kadar çok dilim elde edemezdik:)

MALZEMELER
Pandispanyası için 
5 Adet yumurta( büyük borcamda yapmıyorsanız 4 yeterli olacaktır)
1 su bardağı şeker
1 adet kabartma tozu 
3 yeme kkaşığı kakao
yarım çay bardağı su 
un
Pandispanyayı ıslatmak için 
1 su bardağı süt 
1 çorb akaşığı sade nescafe
Kreması için
1 lt süt
7 çorba kaşığı un 
7 çorba kaşığı şeker 
1 paket köpürtülmüş kremşanti( toz halindede katabilirsiniz)
200 ml mackarpone
Üzeri için 
kakao
HAZIRLANIŞI
* Önce pandispanyamızı yapalım şeker ve yumurtalarımızı güzelce çırpalım ve sırasıyla su  kakao kabartma tozu ve unu katıp çırpalım ve yağlanmış borcama döküp 180 dercede pişirelim
 *Bu arada kremamızı hazırlayalım süt, şeker, ve unu katıp kıvam alıp göz göz olana kadar karışıtralım topaklanmasın 
*Ardından pişen kremayı ılımaya bıkalım ılıyan kremamıza kremşanti ve labne peynirimiz katıp mikserle güzelce çırpalım 
*Pişen keki çıkaralım bıcakla birkaç yerine batıralım  ve 1 su bardağı soğuk süte 1 yemek kaşığı nescafemizi katıp kahve içinde eriyene kadar karıştırıp pandispanyamızın üzerine dökelim heryerine gelecek şekilde 
* Kremamızı serelim üzerine ve soğumaya bırakalım 
*Soğuyan tramisumuzun üzerine elek yarmıyla kakaomuzu serpelim ben kurabiye kalıplarını üzerine koyarak şekil yapmaka istedim size bağlı   
* bir gece önceden yapmamıznı tavsiye ederim 
AFİYET OLSUN 


15 Şubat 2014 Cumartesi

KOLAY KUMPİR

KOLAY KUMPİR
Bereketli bir gün geçirdim çok şükür çok güzel tariflerim var sırasıyla paylaşıcağım vakit buldukça :)
*Kolay kumpir dememin sebebi tek tek patateslere değilde borcama bütün patates püremi serip üzerine yine her kumpirde bulunabilcek garnitürleri serdim harika bu lezzeti dostlarınıza sunabilirsiniz görünümü ve lezzeti ile ilgi odağı olabilir:)

MALZEMELER
Patates Püresi için
8 Adet orta boy patates
1.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz
Üzeri İçin
1 Ssu bardağı konserve mısır
1 su bardağı konserve bezelye 
4-5 dilim sosis (ben caiz sosis bulamadığım için burda kullanmadım )siz kullanabilirisniz güvendiğiniz marka varsa
1.5 Su bardağı küp küp doğranmış salatalık turşusu
5-6 adet közlenmiş kırmızı biber 
mayonez 
ketçap
not: yeşil ve siyah zeytinde kullanabilirsiniz
HAZIRLANIŞI
*Patateslerimizi küp küp doğrayıp tuzlu suda kaynatalım 
*Pişen patateslerimize hemen soğumadan kaşar peynirlerimizi ve tereyağını katıp ezelim çatalla veya patates ezeceği ile
*Ve borcamımızı ıslayalım hemen püremizin yapışmaması için  yerleştirelim borcama
* İlk kata yağda kızarttığımız sosisleri serpelim  sonra küp küp doğradığımız salatalık turşularını, bezelye. mısırıda serpip fırınlayalım 10 dk kadar 200 derecede ısınsınlar fırından çıktığında
* istediğiniz gibi mayonez ve ketçap ile süsleyip ikram edebilirisiniz
AFİYET OLSUN 

14 Şubat 2014 Cuma

ÇAYLI KEK

ÇAYLI KEK
Adında anlaşılacağı üzere çayla yapılmış bir kek harika denemelisniz :) Çayı seven ben çayın yanında çayla yapılmış üzerine nutella sürülmüş keki tercih ettim sadede çok güzel ama çok çikolatasadım :))))

 MALZEMELER
125 gr eritilmiş sanayağ
1 çay baradğı sıvı yağ
1 su bardağı çay demi
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu 
3 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı tarçın 
un 
HAZIRLANIŞI
* Yumurta ve şekeri güzelce çırpıyoruz 
* Ve diğer malzemelride normal keklerde yaptığımız gibi katıp çırpıyoruz 
* Yağlanmış kalıbımıza döküp 180 derecede pişiriyoruz afiyet olsun 


13 Şubat 2014 Perşembe

SOFRASI HERKESE AÇIK OLMAK

 Efendimiz (s.a.v)i  Ebu hureyri  Hazeretleri anlatıyor: Ben aç geldim sen beni doyurmadın nasıl olur  YA RABBİ seni nasıl doyuracaktım? Ben aç gelmiştim bir mümin kulu aç olarak göndermiştim sen onu yedirmedin yedirseydin beni yedirmiş olacaktın , susuzluğunu giderseydin benim susuzluğumu gidermiş olacaktın önceki derlememde de bahsettiğim gibi herkese Allahın misaifi gözüyle bakmamız lazım 
Bizler yeryüzü misaifirleriyiz zaten ama biz neden bu halimizi tavrımzı kaybettik . Figen hanım anlatıyor MARMARA SAĞLIK FEDERASYONU diye bir organizasyonumuz vardı o organizasyonun içinde sağlık çalışanları arkadaşalrın değişik meslek grublarından arkadaşalr vardı  neler yapabiliriz diye beyin fırtınası yaparken aile içi zerafet, nezaket, diksiyon derken konuşmak kelimesinden çok eşlerin birbirine hitapları, çocukalarına hitapları, bunlarla ilgili bir kursmu yapsak acaba diye düşünmüşler. 
Sosyal çevre  içinde bir kasiyere bile verebilirimsiniz deniyor? keşke diyebilsek herzaman  ama dış dünyada böyle nezaket gösterip evde paldır küldür bir hal sergileyen bir tavır! bu sebele iki aile ile görüştük diyor biri çok güzel bir aile hanımı diğeride çok zarif bir hanımefendi nasıl yardım alabiliriz diye konuşurken 2nci hanım Türkiye'de doğmuş ama 80'li yılların başında babası karışıklıklardan kurtarmak için İsveç'e yollamış ordan Amerika' ya ordan İngiltere'de lady'lik okuluna gitmiş böyle misafir ağırlama konularında özel bir eğitimi var ama ben ailemden aldım  ilk eğitimimi  demiş 3yıldır Türkiye'deyim çok şaşırırdım herkes sabırısz, herkes panik, birbirlerine karşı üslupları farklı ben böyle bilmiyordum vatanımı neden böyle.. Sonra bizim misafir ağırlamaktan tutup aile içindeki üslubumuza kadar herşeyimizin temelinde Allah rızası vardı ve bu güzel ahlakı öğretirken güzeller güzeli efendimiz s.a.v. güzel ahlakı efendimiz s.a.v gelen bir geleneğimiz bir göreneğimiz  vardı. Aile içi sevgiden önce gelen korku değil saygı vardı yani küçücük çocuğuda saygı duyulurudu ..Şimdi bizim dini değerlerimiz ve gelenek dediğimiz uzuun toplumsal değerlerimizin yerine davetsiz bir misaifire MERHABA dedirttik .Televizyon geldi seyrettiğimiz dizilerle Brezilya'nın kültürü geldi Amerika'nın kültürü geldi ben hayatımda bara gitmedim desem yalandır (konu o değil ama)çünkü o koyboy filimlerinde o kapısı açılan kapanan barlara girdik çıktık sanki şuan gerçek hayatta bara gitmedik desekte bir barda ne var ne yok biliyoruz doğal geldi bu beynimize ..böyle bir misaifirlik anlayışı değişti hiç farkına varmadan bizim öz değerlerimiz yerine farklı değerler geldi .. 
Şu yarım yamalak dünyada ne tam müslümanız ne de tam diğer kelimeyi kullanamak istemiyorum .. İşte artık çalışma hayatı falan derken çocuklar aileden değil basından gördü bir çok şeyi gelenekelerimizi unutuldu bunun içinde biz kültürünün  yerine ben kültürü geldi .Misafir yük demek oldu .Misafriliğin anlamı gitti ve biz bunları  kendi adımıza yorgunluk olarak ifade eder olduk .Bu yüzden nasıl hedefin misaifriler değil Allah'ın rızası olduğu düşünülüp ve her misaifirinde bir fırsat olduğunuda düşünmek lazım .
Dünyada iki çeşit insan vardır bir efendimiz s.a.v den dolayı mümin kardeşim birde hz. Adem'den dolayı gelen insan kardeşim veya bir kısmı mümin bir kısmı ehli davet yani inanan ve inanmyan demek yerine inanan ve ehli davet diye ayırıyorum diyor figen hanım ehli davet dediğimiz dinin güzelliklerini nasıl anlatabilirisin nasıl ona el uzabilirsin senin derdin hangi dünya görüşünde olursa olsun senin sayende Allah'a doğru açılacak bir yol bulması peygamber efendimiz hangi metodu kullanmış diiye baktığımızda herkesin bilidği hatice validem çok zengindi ve efendimize s.a.v hibe edercesine bütün malını mülkünü feda etmişti nerde kullanıldı bu mal bu mülk servet yemek yedirmede kullanılıdı kimlere yemek yedirdi Ehli iamana evet kıtlık döneminde hz. hatice validemiz ambargo oldu ama onun öncesinde iman ehli olmayan akrabalarına ehli iman olmayan insanlara en güzel sofralar hazırlandı yemeğin ardından efendimzi s.a.v. dinimizi anlattı Allah'ı anlattı ve Resulu olduğunu anlattı demek ki benim gönüllere girmem için en güzel üslubum ikramdır. Evimi ikram etmessem nasıl bir ikrama gidebilirim ki elimdeki evimi kulllanmassam ikran etmezsem nasıl Allah'ı ve Resulü sevdiğimden bahsedebilirim ki ..

DERLEYEN:Emel Kaya Kartav
  

12 Şubat 2014 Çarşamba

HİNT USULÜ KÖFTE

 YOĞURT SOSLU HİNT USULÜ KÖFTE
O değilde bu aralar kızılordada inanılmaz bir soğuk var 8 yıldır aynı şehirde yaşayan arkadaş daha böyle soğuk görmemiştik diyor .Arkadaş davet etmişti  kızmla çıktım aman Allahım o ne soğuktu öyle evde sıcacık oturuyorum Allah affetsin dışarda hayat donmuş resmen  -20ydi hani daha soğuk şehirleride var ama benim için bu soğuk fazla bile Rabbim dışarda işi olanlara yardım etsin zor..Köfteyle ne alaka dimi bu anlattıklarım alakaya maydanoz misali işte :)
Hint usulü köftenin özelliği pişmis sarımsaklı yoğurtlu baharatlı bir sosunun olması ayrıca köfte harcının içine bayat ekmek yerine haşlanmış patates konması tarife geçelim detaylı olarak anlatayım tavsiye ederim sos harika patateste daha çıtır güzel bir lezzet katıyor denemelisiniz

tadimiztuzumuz.blogspot.com

MALZEMELER
250 gr dana kıyma
1 tane yumurta
1 soğan rendesi
1 tane orta boy patates
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı pul kızrmızı biber 
1 çay kaşığı kimyon 
SOS İÇİN
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
tuz 
karabiber 
toz kırmızı biber 
2 diş soyulmış sarımsak 
  HAZIRLANIŞI
*Patatesimizi tencere  koyup kaynatalım pişsin pişen patatesleri püre haline getirelim .
* Kıymamızı, soğanı, yumurtayı baharatları ve patates püresini katıp güzelce yoğuralım ve ceviz büyüklüğünde toplar yapıp kızgın yağda kızartalım isterseniz fırında da pişirebilirisniz 
* Sos için yağda kabuklu sarımsakları kızartalım kabuklarını soyup mutfak robatına katalım sos için bütün malzemelri katıp homojen bir karışım olana kadar çekelim 
*Ve köftelerimizi sıcak sıcak yoğutlu sos ile ikram edelim yanın da patlıcan salatasını önerirm 
*AFİYET OLSUN 




11 Şubat 2014 Salı

ANNE SÜTLACI

ANNE SÜTLACI
Bugün gelen öğrencimede ikram ettim hocam resmini çektinizmi dedi :)) artık çevremdeki herkes bir blogırcıyla karşı karşıya kaldığının farkında:)) Geleneksel bir lezzet sütlü tatlıların baş tacı bence hadi o zaman geçelim tarife                                                                                  
                                                                                              MALZEMELER
                                                                                         * 1lt süt
                                                                                         * 1 su bardağı şeker
                                                                                         * 1 Paket vanilya
                                                                                         * 1 yemek kaşığı nişaşta
                                                                                         * 1.5 çay bardağı pirinç
HAZIRLANIŞI
* Önce pirinçlerimizi güzelce yıkayıp tencere haşlanmaya bırakalım üzerini geçecek şekilde su koyalım 
* Ayrı bir tencerede sütü ve şekeri koyup kaynamaya bırakalım kaynayan  süte lapa haline gelen pirinçelrimiz katalım 
*Ardından ayrı bir kasede nişaştamızı sulandırıp sütümüze katıp karıştırmaya devam edelim ocağı kapatmadan vanilyayıda katıp bir taşım daha kaymatalım 
* Kaselere bölüştürüp soğumaya bırakalım soğuduktan sonra üzerine kurabiye kalıbı koyup tarçın dökelim 
*AFİYET OSLUN